We kiezen schoenen voor een winterexpeditie naar de bergen


Een reis naar de bergen is een geweldige kans om actief tijd door te brengen met uw dierbaren. Het is echter de moeite waard om het juiste schoeisel te kopen om teleurstelling te voorkomen. Laat pijnlijke schaafwonden, lekkend bovenwerk en bevroren vingers uw plannen voor een aangename rust niet dwarsbomen. Bekijk welke schoenen geschikt zijn om in de winter in de bergen te wandelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van winterlaarzen voor in de bergen?

Een winterwandeling in de bergen heeft ongetwijfeld zijn charme. Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen is adembenemend, het gezelschap van familie of vrienden verbetert je humeur en de tijd die je in de buitenlucht doorbrengt, geeft je energie om te handelen. Als je niet wilt dat iets je humeur verpest tijdens een bergtocht, zorg dan dat je comfortabele kleding en geschikte schoenen draagt.

Onthoud dat ongepast schoeisel u niet alleen pijnlijke likdoorns of verkoudheid kan bezorgen wanneer uw voeten volledig nat zijn van de sneeuw, maar ook uw veiligheid aanzienlijk kan beïnvloeden. 

Er zijn zoveel modellen wandelschoenen op de markt dat het een hele uitdaging is om de juiste keuze te maken. Gelukkig zijn er verschillende aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kopen ervan. We hebben ze in dit artikel behandeld.

Houd eerst je voeten warm

Winterweer is vooral in de bergen voelbaar. Of je nu van plan bent om de toppen te beklimmen of gewoon de charmes van de omringende natuur te bewonderen vanaf de glooiende heuvels, je moet je voorbereiden op lage temperaturen.

Thermisch ondergoed en een warme muts zijn niet het enige dat de moeite waard is om te kopen. Het is net zo belangrijk dat de schoenen goed geïsoleerd zijn, zodat u niet meerdere paar wollen sokken hoeft te dragen, die schaafwonden kunnen veroorzaken.

Ten tweede, verstijf het enkelgewricht en zorg voor tractie

Het is erg belangrijk om het enkelgewricht te verstevigen om uw veiligheid te garanderen bij het beklimmen van besneeuwde bergen. Om dit te doen, knoop je je veters strak en kies je voor hoge schoenen. Hierdoor biedt u bovendien bescherming tegen het binnendringen van sneeuw in de schoen.

Goede wandelschoenen voor de winter moeten je ook grip en tractie bieden. Sneeuw en ijzige gebieden vereisen een goed passende zool om u veilig te houden.

Ten derde, maak het waterdicht

Zorg er ook voor dat je schoenen waterdicht zijn. Als je met sneeuw te maken hebt, kun je binnen de kortste keren natte voeten krijgen, wat niet alleen leidt tot verkoudheid, maar ook een aanzienlijke impact kan hebben op je veiligheid.

Om dit te voorkomen, kiest u snowboots met waterdichte membranen. Als wandelen in de bergen zeldzaam voor je is, hoef je niet te investeren in waterdicht schoeisel. Een schoenenspray met waterdichte eigenschappen is een veel goedkopere oplossing, waardoor je een duurzame beschermende barrière creëert en de smeltende sneeuw stopt op het oppervlak van het bovenwerk zonder in het materiaal te trekken.

Ten vierde, pas de maat aan!

Het is de moeite waard om wat ruimte te laten voor de tenen, maar net genoeg zodat je hiel niet beweegt tijdens het lopen. Wanneer u winterwandelschoenen probeert, is het een goed idee om sokken te dragen die u tijdens het wandelen wilt dragen.

Vraag je je af wat je moet doen als geen enkele maat perfect past? Probeer in geen geval uw voeten in te kleine schoenen te forceren. Het dragen van te strakke schoenen kan de bloedstroom belemmeren, wat kan leiden tot bevriezing van de voeten. Houd er bovendien rekening mee dat uw voeten de neiging hebben om op te zwellen als u loopt. Kies daarom een ​​iets grotere maat en elimineer de extra ruimte in de schoen met dikke sokken of speciale inzetstukken.

Ontdek de antwoorden op veelgestelde vragen

Om het je nog makkelijker te maken je keuze te maken, hebben we een lijst samengesteld met veelgestelde vragen over snowboots.

Zullen schoenen van natuurlijke of synthetische materialen beter zijn voor winterwandelen?

Schoenen gemaakt van natuurlijke materialen zijn zwaarder dan synthetische. Als u maximaal comfort wilt en vermoeidheid wilt voorkomen, kies dan voor schoeisel gemaakt van synthetische materialen. Zorg er echter voor dat ze voldoen aan alle vereisten die we in deze handleiding hebben beschreven.

Hoe lang moeten winterwandelschoenen zijn?

De meest comfortabele winterwandelschoenen moeten boven de enkel zitten. Op deze manier beschermen ze je niet alleen en voorkomen ze enkelverstuikingen, maar voorkomen ze ook dat er sneeuw in de schoen komt.

Kan ik gewone wandelschoenen dragen voor een winterwandeling in de bergen?

Als je wandelschoenen waterdicht zijn en voldoende geïsoleerd zijn, zijn daar geen grote contra-indicaties voor. Anders kunnen ze water opnemen en ongemak veroorzaken, en in extreme gevallen zelfs bevriezing van de voeten veroorzaken.

Hoe voorkom je blaren tijdens het wandelen in de bergen in de winter?

Zorg ervoor dat uw schoenen goed uit elkaar staan ​​voordat u aan een bergtocht begint. Draag ze door het hele huis terwijl je bezig bent met je dagelijkse activiteiten, of gebruik de beproefde methoden om te strakke schoenen op te rekken die we hebben besproken in Dit artikel.