Wie is er onderweg, dat is… skiën, of we kiezen de beste skischoenen


Skischoenen kopen is een grote investering. Als je wilt dat de eenmaal gekochte schoenen je jarenlang vergezellen op de piste, maximaal comfort en veel plezier bieden, let dan op een paar belangrijke aspecten. Hierdoor kunt u tijd actief doorbrengen omringd door schilderachtige wintergezichten. Geïnteresseerd?

Onbeperkt plezier op de piste

Houdt u van skiën op pittoreske besneeuwde hellingen? Ongeacht uw ervaring en zelfvertrouwen, zorg ervoor dat u de juiste uitrusting aanschaft. Ski's, skibrillen, een helm en de juiste outfit zijn niet alles wat elke skiër nodig heeft. Goede rijschoenen zijn net zo belangrijk.

Vraag je je af waar je op moet letten bij het kopen van skischoenen? Of ben je op zoek naar tips waarmee je gemakkelijk de perfecte maat skischoenen kunt vinden? U bent op de juiste plek! We denken aan je en hebben de meest noodzakelijke feiten over skischoenen verzameld om je maximaal plezier op de piste te bieden zonder grenzen. Laten we beginnen!

Waarom is het de moeite waard om in skischoenen te investeren?

Niet voor niets zeggen sommige wintersporters dat skischoenen de belangrijkste uitrusting van elke skiër zijn. Hoewel de ski's bij het skiën op de helling direct contact hebben met de met sneeuw bedekte grond, zijn het de skischoenen die uw lichaam met hen verbinden, wat het comfort, de efficiëntie en de soepelheid van de rit beïnvloedt.

Als je een beginnende skiër bent, heb je waarschijnlijk geen eigen skischoenen en huur je deze op een speciaal punt. Het beperkte bereik in de verhuur, gecombineerd met het ontbreken van de juiste kennis, kan leiden tot voetpijn, ongemak en zelfs een verhoogd risico op letsel. Om dit te voorkomen loont het de moeite om te investeren in je eigen skischoenen. 

Een andere factor die pleit voor het hebben van je eigen skischoenen is dat je geen tijd hoeft te verspillen aan lange rijen bij drukke verhuurwinkels met skimateriaal. Stelt u zich het comfort eens voor als u na aankomst in de bergen direct de piste op kunt!

Hoe de maat van skischoenen kiezen?

De basis voor comfortabel skiën zijn goed passende skischoenen. Volgens sommigen moet dergelijk schoeisel strak zitten om zijn functie te vervullen. Gelukkig is het een mythe!

Goed geselecteerde skischoenen mogen onder geen enkele omstandigheid ongemak veroorzaken. Als er te weinig ruimte overblijft voor uw tenen, voelt u druk en ontstaan ​​er pijnlijke strekkingen op uw voeten. Aan de andere kant is het niet de moeite waard om te veel speling in de schoen te laten. In dit geval glijden uw voeten uit en verliest u de controle over de ski's. 

Bovendien kan het dragen van te grote skischoenen ervoor zorgen dat je ze strakker wilt maken. Hierdoor vermindert de doorbloeding, waardoor pijnlijke krampen en vervelende bevriezing van de voeten ontstaan.

Vermijd haast bij het kopen van skischoenen en let bij het kiezen van hun maat vooral op:

- voet lengte

- voetbreedte

- hoogte verhogen

- kuitwijdte 

Als je een favoriet paar skisokken hebt, neem deze dan mee om te passen. Dit zorgt ervoor dat je de best mogelijke pasvorm krijgt.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van skischoenen?

Naast de maat van de skischoenen zijn er nog een aantal andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Een daarvan is flex of stijfheid van de schoen. Met andere woorden, flex is de hoeveelheid druk die nodig is om de schoen te buigen en te verplaatsen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen.

Vergeet niet dat je schoenen stabiel genoeg moeten zijn om je voldoende controle te geven en schokken op te vangen, maar toch flexibel genoeg om je evenwicht niet te belemmeren.

Beginnende skiërs voelen zich het beste in laarzen met een lagere flex (40 - 70). Op hun beurt kiezen de meer ervaren skischoenen voor stijvere skischoenen (60 - 90). Voor de meest gevorderde skiërs zullen laarzen met de hoogste flex (boven 90) werken. 

Belangrijk is dat in het geval van skischoenen het geslacht ertoe doet. Vrouwen- en mannenvoeten verschillen immers in vorm en anatomie. De vrouwelijke voet is meestal smaller en de benen zijn korter en voller. Om deze reden hebben skischoenen voor dames een minder stijve flex en een lagere manchet. Voor mannen is de flex stijver en is de manchet merkbaar langer. 

Het is de moeite waard eraan te denken dat er geen enkele, top-down standaard is die de flexibiliteit van een skischoen definieert. Deze factor kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het materiaal dat is gebruikt om de schoen te maken en zelfs het aantal gespen. Om uw skischoenen zo precies mogelijk te passen, moet u zeker de tijd nemen om verschillende modellen te passen.

Voor meer comfort en prestaties

Als je op zoek bent naar maximaal rijcomfort en verbeterde prestaties, kies dan een skischoen die qua maat en flex helemaal bij je past. Stem het schoeisel af op uw vaardigheden en voorkeuren.

Let ook op uw gewicht en lengte. Langere, zwaardere skiërs zullen meer druk uitoefenen op hun laarzen dan kortere, lichtere skiërs van hetzelfde niveau. Om deze reden is het noodzakelijk om iets stijvere skischoenen te kopen om een ​​perfecte stabiliteit te garanderen.

We hopen dat onze tips je hebben geholpen bij het kiezen van het perfecte paar skischoenen. Laten we gaan!