We kiezen de perfecte schoenen voor de pelgrimstocht


Plant u een pelgrimstocht en vraagt ​​u zich af met welke schoenen u lange afstanden pijnloos kunt afleggen? U bent bij ons aan het juiste adres! In deze gids hebben we alle waardevolle tips voor schoenen voor de pelgrimstocht verzameld. Maak kennis met onze aanbevelingen en ga op pad!

Welke schoenen draag je tijdens een pelgrimstocht?

Lange afstanden afleggen gedurende meerdere of zelfs meerdere dagen is zelfs voor de meest ervaren pelgrims een echte uitdaging. Gelukkig zal deze taak met de juiste schoenen niet zo moeilijk zijn als het in eerste instantie lijkt.

Het lijkt erop dat je favoriete wandelschoenen ook tijdens de pelgrimstocht het examen zullen halen. In dit geval zijn echter hardere zolen en diepe, duurzame profielen, kenmerkend voor bijvoorbeeld trailschoenen, cruciaal. Belangrijk is dat dergelijk schoeisel veel lichter is dan standaard wandelschoenen en dat de zool voldoende bescherming biedt tegen oneffenheden die je op de route kunt tegenkomen.  

Je kunt ook hoge laarzen overwegen om je enkel te beschermen tegen blessures. Welk schoeisel u ook kiest, zorg ervoor dat het bovenwerk luchtig is en dat de lucht probleemloos kan circuleren. Een mesh werkt in dit opzicht uitstekend.

Zorg ervoor dat het goed past

De juiste pasvorm van schoenen is de sleutel tot succes, zowel tijdens korte wandelingen als meerdaagse trektochten. Als je op bedevaart gaat, zul je zeker heel wat kilometers moeten afleggen. Om te voorkomen dat het gevoel van ongemak verandert in ondraaglijke pijn, moet u de juiste maat schoenen kiezen.

Als je voelt dat je tenen de voorkant van de schoen raken, maar je ze toch snel wilt spreiden, kies dan voor een grotere maat. Anders worden uw vingers blootgesteld aan schaafwonden en blauwe plekken.

Een van de minst verstandige dingen die een pelgrim kan doen, is nieuwe wandelschoenen aantrekken. Zorg ervoor dat je je trailschoenen inloopt voordat je aan je pelgrimstocht begint, maar pas op dat je de demping niet verslijt. Het enige wat je hoeft te doen is ze minimaal een week te dragen voordat je op pad gaat.

Vergeet de juiste sokken niet

Let naast het kiezen van comfortabele schoenen ook op sokken, waarvan uw comfort grotendeels afhangt. Er zijn bijna evenveel theorieën over als er pelgrims zijn. Vraag je je af of het dragen van twee paar sokken een goede oplossing is? 

Theoretisch kunnen dubbel geklede sokken wrijving tussen de schoen en de voeten voorkomen en zo het probleem van blaren elimineren. Vanuit praktisch oogpunt kan de extra warmtelaag die in de schoen wordt vastgehouden echter bijdragen aan de ophoping van zweet en dus wrijving en pijnlijke blaren.

Om dit te voorkomen hoef je alleen maar te letten op de materiaalkeuze waarvan de sokken gemaakt zijn. Het is belangrijk dat ze vocht opnemen en naar buiten afvoeren. Zorg ervoor dat je je sokken halverwege je dagelijkse wandeling verwisselt, zodat je voeten volledig kunnen drogen in de frisse lucht. Neem even de tijd om ze aan te trekken om vouwen te voorkomen die blaren kunnen veroorzaken.

De kenmerken van de perfecte pelgrimsschoen

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van schoenen voor je pelgrimstocht, hebben we een kleine samenvatting gemaakt om je keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken en de beste ervaring te garanderen.

#1 Schoenen die passen bij het weer

Check zeker de weersvoorspelling voordat je eropuit trekt. Als er warmte wordt voorspeld, zullen sandalen waarschijnlijk een hit zijn. Sla het dragen van sokken echter niet over, anders kunt u pijnlijke blaren krijgen.

# 2 Enkelsteun

Als je om enkelsteun geeft, kies dan schoenen die net erachter eindigen. Op deze manier kunt u gemakkelijk verschillende terreinen doorkruisen zonder u zorgen te maken over blessures.

# 3 Vetersysteem

Even belangrijk is het vetersysteem dat in de schoenen is verwerkt. Als je op bedevaart gaat, zorg dan voor de maximale pasvorm. Naast de juiste maat helpen ook de juiste veters je hierbij.

#4 Voetbescherming

Bescherm je voeten en schaf schoenen aan met rubberen verstevigingen rond de tenen en hielen die je voeten beschermen als je per ongeluk tegen een rots schopt. Passende buitenzolen bieden extra bescherming. Zoek naar rubberen exemplaren die een perfecte hechting aan de grond en maximale stabiliteit garanderen.

Voorkom dat je voeten overmatig zweten tijdens je pelgrimstocht

Overmatig zweterige voeten zijn het perfecte startpunt voor wrijving, van waar het een rechte weg is naar pijnlijke blaren. Kies om dit te voorkomen schoenen van ademende materialen. Om wrijving te stoppen, heb je een speciaal voetpoeder nodig. Nog voordat je sokken aantrekt, bestrooi je het gebied tussen de tenen en de rest van de voet met poeder. Strooi dan wat talkpoeder in de schoen. Op deze manier vermijdt u het probleem van ophoping van vocht. Vergeet niet om dit proces elke keer dat u van sokken wisselt te herhalen.