We kiezen comfortabele schoenen voor een oudere persoon


Met de leeftijd veranderen de behoeften en vereisten van verschillende aspecten van het leven. Dit geldt onder meer voor de gedragen schoenen. Veranderingen in de houding en structuur van de voet vereisen vaak de aankoop van goed passend schoeisel. Gelukkig is deze taak eenvoudiger dan je zou denken. Leer enkele waardevolle tips die u zullen helpen bij het kiezen van comfortabele schoenen voor een oudere persoon.

Veiligheid is de sleutel

Evenwicht en coördinatie worden slechter met de leeftijd. Daarom is vallen een van de meest voorkomende oorzaken van letsel bij senioren. Velen van hen zijn erg gevaarlijk. Ze kunnen gepaard gaan met ernstig heup- of hoofdletsel en vereisen ziekenhuisopname. Om dit risico te minimaliseren, is het belangrijk om de veiligheid van ouderen te waarborgen. 

Een van de effectieve manieren is om het juiste schoeisel te kopen. Geef hoge hakken, slippers en schoenen met gladde zolen op. Schoenen met veters kunnen even gevaarlijk zijn. Wij adviseren waar u nog meer op moet letten bij het kopen van comfortabele schoenen voor senioren.

Goed passende maat

Comfortabele schoenen voor een oudere moeten vooral qua maat de juiste maat hebben. Te grote schoenen kunnen ertoe bijdragen dat de voet in de schoen wegglijdt. Als gevolg hiervan kan de senior zijn evenwicht verliezen en vallen. 

Vermijd ook strakke schoenen die pijnlijke voeten, pijnlijke blaren en likdoorns kunnen veroorzaken. Onthoud dat de juiste schoenmaat de sleutel tot succes is als u waarde hecht aan het comfort, het gemak en de gezondheid van uw voeten.

Vergeet ook niet dat met de leeftijd de voet van grootte en vorm kan veranderen. Om deze reden is het, zelfs als u ervan overtuigd bent dat u een bepaalde schoenmaat draagt, de moeite waard om de schoenen te passen voordat u ze koopt.

Kies de juiste zool en schoenvoering

Het kiezen van de juiste schoenzool kan een hele uitdaging zijn. Kies schoeisel met zolen van antislipmateriaal. Rubber of caoutchouc is bijvoorbeeld perfect.

Een goede oplossing is om speciale anti-slip pads te kopen die onder de zool van de schoen blijven plakken. Zorg er echter voor dat de pads waterdicht zijn. Zo komen ze ook op regenachtige dagen niet uit de schoen.

Een bijkomend voordeel kan de aanwezigheid van een loopvlak zijn, waardoor u meer grip op de grond heeft en uitglijden voorkomt.

De zool is echter niet alles! Even belangrijk is de voering in de schoen. Als je reumatische klachten hebt, kies dan voor een warme, natuurlijke vacht. Vermijd synthetische materialen die de groei van bacteriën kunnen stimuleren en voetschimmel kunnen veroorzaken. 

Onthoud ook dat hoe dikker de binnenzool, hoe beter de demping. Een goed passende binnenzool absorbeert de schok die wordt veroorzaakt door de voet die de grond raakt en verdeelt deze op de juiste manier. Hierdoor wordt de impact van de impact op uw heupen en rug merkbaar verminderd. Om de inlegzool goed af te stemmen op de individuele behoefte, raadpleeg je best een orthopeed of podotherapeut.

Pas de hiel en teen van de schoen aan

Het dragen van hoge hakken kan niet alleen je voeten vervormen, maar heeft ook een negatieve invloed op je balans. Geef daarom hoge hakken op en vervang ze door lage hakken. Vermijd ook volledig platte schoenen die ongemakkelijk kunnen zijn. 

Voor oudere mensen is een lage en brede hak het beste. Dankzij het voorzichtig optillen van de hiel worden uw voeten en benen ontlast en voelt u een onvergelijkbaar comfort. Het enige wat u hoeft te doen bij het passen van schoenen is ervoor te zorgen dat het gewicht van het lichaam gelijkmatig wordt overgebracht op de hele voet, en niet alleen op de hiel of tenen.

Let behalve op de hiel ook op de neus van de schoen. Vermijd puntschoenen die strakker worden rond de tenen. Dit kan ook ongemak en vervorming van de voet veroorzaken.

Kies comfort

Veel senioren geven de voorkeur aan schoenen die snel en gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Dit zou voor niemand als een verrassing moeten komen. Rugproblemen die mensen in hun bloei vergezellen, kunnen erg lastig zijn.

Geef veterschoenen op en kies voor schoenen met klittenband. Je kunt ze niet alleen zonder problemen aantrekken, maar je kunt ze ook gemakkelijk aanpassen aan de breedte van de voet. Dit geldt vooral voor oudere mensen van wie de voeten vaak de neiging hebben om op te zwellen.

Thuis voor senioren

Loop niet door het huis en draag alleen sokken. Het ontbreken van een antislipzool in combinatie met gladde keukentegels kan valpartijen en blessures in de hand werken. Om dit te voorkomen, is het de moeite waard om comfortabele pantoffels aan te schaffen om door het huis te lopen. 

Vermijd modellen die geen hielondersteuning bieden. Kies voor zachte pantoffels gemaakt van natuurlijke materialen. Als u tijdens het passen het gevoel heeft dat het moeilijk voor u is om het geselecteerde paar pantoffels aan te trekken, kunt u beter een ander model kiezen.

Zoals je kunt zien, is het kiezen van het juiste paar schoenen op elke leeftijd enorm belangrijk. Senioren ervaren veel kwalen, zoals eeltknobbels, eelt en likdoorns. De pijn en het ongemak van deze aandoeningen kunnen gemakkelijk worden verlicht door het juiste schoeisel te kiezen. Comfortabele schoenen voor een oudere persoon helpen ook om het evenwicht te bewaren, waardoor het risico op vallen wordt verminderd.