Waar komen de sneakers vandaan? De geschiedenis van de meest populaire sportschoenen


Sneakers zijn ongetwijfeld een van de meest populaire en meest gedragen schoenen. Ze verbinden generaties en beroepen - ze worden gedragen door rocksterren, acteurs, journalisten, bloggers, maar ook door basisschoolkinderen. De mode voor de karakteristieke witte zolen is al tientallen jaren onafgebroken in de wereld. Waar komen de sneakers vandaan en wat maakte ze zo beroemd?

De rubberen revolutie

De zool van de sneakers - hun meest karakteristieke element - is gemaakt van rubber. Wait Webster kwam in 1832 voor het eerst op het idee om van dit materiaal schoenen te maken. Zijn idee bleek een schot in de roos, dus hij patenteerde het snel. Een moderne oplossing werd gebruikt in sportschoenen die gretig werden gedragen door wielrenners en gebruikt werden om cricket te spelen. Het idee om echte sportschoenen met rubberen zolen te maken raakte het hoofd van Joseph William Foster. De oprichter van een kleine Engelse fabriek, geopend in 1890, zag het potentieel van rubber. Zijn charisma maakte kleine bedrijven herkenbaar en het merk Reebok is tot op de dag van vandaag over de hele wereld bekend.

Een ster is geboren

De schoenen van Foster leken nog niet op bekende sportmodellen. Een doorbraakdatum in de geschiedenis van sneakers is het jaar 1908. In de Verenigde Staten besloot markies M. Converse een paar sportschoenen voor basketballers te creëren. Hij ontwierp lichte schoenen die tot boven de enkel reiken met een dikke rubberen zool. Karakteristiek, witte zolen en een donkere bovenkant van het materiaal, plus een ster op de enkel - zo zagen de eerste All Stars sneakers eruit. Het merksymbool is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Als we naar de schoenen kijken, kunnen we in een paar seconden herkennen of iemand de originele, iconische Converses aan zijn voeten heeft.

Weg naar de top

sportschoenen leidde tot de hoogten van populariteit Charles "Chuck" H. Taylor - basketbalster. Hij was het die de wereld de witte zolen op de vloer van het basketbalveld liet zien. Hij stemde ermee in om reclame te maken voor Conversa nadat hij een paar correcties had aangebracht aan het originele schoeisel. Toen ging alles heel snel. Collega's en vrienden, en vooral de fans van Chuck, wilden zijn favoriete schoenen aan hun voeten. De sportwereld zette een nieuwe trend, die de straat snel volgde. Sneakers overstroomden Amerikaanse steden.

Sneakers in dienst van het moederland

Het leger waardeerde het comfort en de veelzijdigheid van sneakers. Laarzen werden in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw een verplichte uitrusting voor soldaten. Het bleek dat de uniformen schoenen met rubberen zolen dragen, ook in burgerkleding. Favoriete legerlaarzen van sneakers? Het was een uitstekende en noodzakelijke aanbeveling voor het merk Converse.

Rock'n'roll - sneakers in de handen van subculturen

In de jaren vijftig en zestig vonden de schoenen hun weg naar de voeten van jonge mensen van over de hele wereld, gefascineerd door nieuwe trends in de muziek. Sneakers zijn een symbool geworden van de culturele revolutie en een belangrijk onderdeel van de flowerpowerbeweging. Sindsdien zijn schoenen met een witte rubberen zool volledig geaccepteerd door muzieksterren. In de daaropvolgende decennia richtten leden van de grootste bands en solisten ze op voor hun concerten, ontmoetingen met fans of winkelen. Kurt Cobain en Axl Rose gingen in de jaren 90 naar Converses. Momenteel kunnen we hun tieneridool - Justin Bieber erin zien.

Sneakers in Polen

Sportschoenen werden in de jaren dertig in Polen geproduceerd door de firma Stomil. Sneakers waren het meest gekozen schoeisel om te wandelen - vandaar hun naam: "Tramp" betekent een zwerver of een rover.

De geschiedenis van sneakers is buitengewoon fascinerend. De gedachte om rubberen zolen effectief te gebruiken, verspreidde zich over de hele wereld en vanuit Europa naar de Verenigde Staten. Sportschoenen van het basketbalveld werden al snel verplichte uitrusting voor het leger en werden al snel het favoriete model van de sterren. Tegenwoordig is de karakteristieke ster op de enkel over de hele wereld bekend en is Converse een van de meest gedragen schoenen.