Verwijderen van vetvlekken uit natuurlijk leer. Lees meer over effectieve manieren


Vetvlekken op schoenen zijn een van de meest lastige vlekken omdat ze uiterst moeilijk te verwijderen zijn, vooral als ze op natuurlijk leer voorkomen. Het is vermeldenswaard dat natuurlijk leer, naast de gladde variëteit, ook kan worden gekenmerkt door de aanwezigheid van borstelharen (korter of langer), wat betekent dat dit materiaal speciale en andere zorg vereist. Het verwijderen van vetvlekken van natuurlijk leer is moeilijk, maar er zijn verschillende manieren die effectief kunnen zijn.

Vetvlekken uit schoenen verwijderen - profylaxe

Bij het kopen van nieuwe schoenen is het belangrijkste om de juiste impregnering voor hen te verkrijgen. Denk eraan om het te gebruiken vlak voordat u uw nieuwe schoenen voor de eerste keer aantrekt en gebruik het daarna regelmatig, vooral bij ongunstig weer. Door een goed gekozen impregnering ontstaat er een onzichtbare beschermlaag op de schoenen, die het natuurleer beschermt tegen het binnendringen van vocht en het afzetten van eventueel vuil, inclusief vetvlekken.

Als u, ondanks de juiste en zorgvuldige zorg, uw leren schoenen echter niet beschermt tegen een lelijke, vettige vlek, hebben we verschillende bewezen manieren om deze te verwijderen.

1. Water en afwasmiddel

Meng warm water met een paar druppels afwasmiddel, dompel er vervolgens een doek in en veeg de schoen voorzichtig schoon. Het zal veel gemakkelijker zijn om van de vlek af te komen als deze net is schoongemaakt. Veeg de schoen na afloop van de behandeling goed droog.

2. Talkpoeder of aardappelmeel

Deze methode kan zelfs worden gebruikt in het geval van natuurlijk leer met lange haren (suède, nubuck). Nadat je de vlek voorzichtig hebt gedroogd met een papieren handdoek, strooi je de plek op de vlek en laat je de schoenen een nacht staan. Schud daarna eventueel achtergebleven bloem of talkpoeder eraf. Om de effectiviteit van deze methode te vergroten, kunt u een borstel met delicate haren gebruiken. Als de olieachtige vlek nog steeds zichtbaar is, herhaalt u de handeling.

3. Water met azijn

Azijn is geweldig voor vettige vlekken op leren schoenen. Bevochtig de doek gewoon in een oplossing van water en azijn en veeg het vuil vervolgens voorzichtig af. De azijnvlek moet uit de stof verdwijnen.

4. Producten die zijn ontworpen om vlekken van leren oppervlakken te verwijderen

Als de bovenstaande methoden niet hebben gewerkt in de strijd tegen een hardnekkige vlek, kunt u in de winkel op zoek naar speciale, professionele producten, bedoeld voor het reinigen van natuurlijk leer.

In het assortiment schoenenwinkels vind je gemakkelijk allerlei soorten sprays, pasta's, crèmes, milks, lotions of speciale vloeistoffen. Het is belangrijk om het product af te stemmen op het huidtype en de kleur om verkleuring of beschadiging te voorkomen. Als u niet zeker weet of het product geschikt is, probeer het dan op een onopvallend oppervlak van de schoen voordat u het voor de eerste keer gebruikt om er zeker van te zijn dat het het materiaal niet beschadigt.

Laat je schoenen na het poetsen altijd volledig drogen, bij voorkeur op veilige afstand van intense hitte en direct zonlicht.

Voorzichtigheid. Houd er rekening mee dat leren schoenen niet in de machine kunnen worden gewassen, omdat grote hoeveelheden water de stof kunnen beschadigen en tot vervorming kunnen leiden. Het wassen van je schoenen zal dus niet alleen niet alleen helpen om de vettige vlek van je schoenen te verwijderen, maar zal waarschijnlijk ook onherstelbare schade aanrichten.

Een goede en regelmatige verzorging van leren schoenen stelt u in staat om het optreden van ongewenst vuil en vettige vlekken te minimaliseren of zelfs volledig te voorkomen. Bovendien beschermt het uw schoenen ook tegen de schadelijke effecten van externe factoren, waardoor hun levensduur aanzienlijk wordt verlengd.