Materiële duizeligheid! Leer, suède of misschien synthetisch? We adviseren welk schoenmateriaal je moet kiezen


Het bovenwerk van de schoenen kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Zowel natuurlijk als synthetisch zijn populair onder hen. Als je wilt dat je schoenen je jarenlang van dienst zijn, let dan op wat er is gebruikt om het bovenwerk te maken. We hebben een paar tips opgesteld om u te helpen kiezen.

Waarom doet het materiaal van het bovenwerk ertoe?

Schoenen gemaakt van verschillende materialen zijn verkrijgbaar in schoenenwinkels. U kunt kiezen uit verschillende leersoorten - natuurlijk, nerf en ecologisch. Suède en nubuck zijn ook erg populair. Bij sommige schoenen kiezen klanten voor rubber of vilt. Veel mensen waarderen ook synthetische materialen en stoffen bovenwerk. 

Hoewel de keuze aan materialen die bij de productie van schoenen worden gebruikt erg breed is, is het de moeite waard om deze beslissing zorgvuldig te overwegen. Het is het bovenwerk dat is ontworpen om onder andere je voeten te beschermen tegen weersomstandigheden.

Bij hevige regen zijn rubberen laarzen veel beter dan suède ballerina's. Op warme dagen is het echter beter om leren sandalen of espadrilles van ademende stof te dragen in plaats van leren sportschoenen.

Een goed gekozen materiaal van het bovenwerk garandeert niet alleen het gebruikscomfort, maar beïnvloedt ook de duurzaamheid en het uiterlijk van het schoeisel. Sommige schoenen zullen je maar één seizoen van dienst zijn, terwijl een ander paar je vele jaren zal vergezellen. 

Onthoud ook dat zelfs de mooiste schoenen er niet esthetisch uit zullen zien als hun bovenwerk vervaagt door de zon of scheuren als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.

Al deze aspecten worden bepaald door het materiaal waarvan het bovenwerk is gemaakt. Lees verder om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van de meest populaire kunststoffen.

Schoenen van natuurlijk leer - voor- en nadelen

Leer is een van de meest gebruikte materialen bij de vervaardiging van schoenen. De belangrijkste voordelen zijn flexibiliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Schoenen gemaakt van natuurlijk leer passen perfect bij de vorm van de voet, waardoor ze comfortabel te dragen zijn. Bovendien voorkomen ze dat de voeten gaan zweten. Natuurlijk leer zorgt ook voor een perfect thermisch comfort. Als u schoenen van dit materiaal kiest, kunt u er zeker van zijn dat ze in de zomer niet te warm voor u zullen zijn, en in de winter - te koud.

De belangrijkste nadelen van leren schoenen zijn de hoge prijs en de noodzaak om regelmatig te impregneren. Als u speciale maatregelen vergeet te nemen, moet u er rekening mee houden dat er lelijke scheuren in uw schoenen kunnen ontstaan. Bovendien kunnen leren schoenen veel zwaarder zijn dan schoenen van andere materialen. 

Als je voor leren schoenen kiest, zorg er dan voor dat je ze goed behandelt. Denk eraan om niet alleen speciale producten te gebruiken, maar bewaar ze ook op een droge en donkere plaats, bij voorkeur op een speciale standaard.

Zijn suède schoenen betrouwbaar?

Suède maakt indruk met zijn geweldige uiterlijk. Het is ademend en licht, waardoor het perfect is voor de lente en de herfst. Dit materiaal past zich gemakkelijk aan de voet aan en biedt u de hele dag onvergelijkbaar comfort.

Het grootste probleem met suède schoenen is het gemak waarmee ze vuil worden. Ze schoon houden kan een echte uitdaging zijn; vooral in de winter, wanneer de straten bestrooid zijn met strooizout, wat lelijke vlekken kan veroorzaken.

Veelgebruikte schoenenstoffen

Katoen, nylon, polyester, wol… De keuze aan schoenstoffen is enorm! Textiel is erg populair bij schoenenfabrikanten.

Voor een goede reden! Ze zijn rekbaar en duurzaam, en hun prijzen zijn niet bijzonder hoog. Ze zijn perfect voor sportschoenen of lichte alledaagse schoenen. Textielschoenen zijn overal verkrijgbaar en de keuze aan ontwerpen, kleuren en stijlen is bijna eindeloos.

Onder de nadelen van schoenenstoffen moet speciale aandacht worden besteed aan de relatief hoge moeilijkheidsgraad van onderhoud. Textiel wordt heel gemakkelijk vuil en als u schoenen kiest die gemaakt zijn van lichtgekleurde materialen, kan het herstellen van de oorspronkelijke kleur tijdrovend en problematisch zijn.

Ecoleer en andere synthetische materialen

Het bovenwerk van de schoenen kan ook gemaakt zijn van synthetische materialen, zoals kunstleer of rubber. In veel gevallen zijn deze materialen hydrofoob en is het schoonmaken ervan niet zo'n grote uitdaging.

Hoewel het in het verleden werd beschouwd als het toonbeeld van kitsch en afval, heeft eco-leer tegenwoordig veel aanhangers. Materiaal van goede kwaliteit lijkt bijna op natuurlijk leer en wordt niet verkregen ten koste van dieren.

Bij het bespreken van synthetische materialen is het onmogelijk om rubber niet te noemen. De rubberen laarzen zijn waterafstotend en gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn relatief comfortabel en vertonen een hoge weerstand tegen mogelijke schade. Hun voordeel is ook de betaalbare prijs.

Aan de andere kant kan schoeisel gemaakt van kunstmatige materialen het probleem van zweetvoeten vergroten. Het niet-ademende bovenwerk is de perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien.

Welk schoenmateriaal moet ik kiezen?

Helaas is er geen enkele regel die u helpt bij het kiezen van het materiaal van uw schoenen. Het hangt allemaal af van uw persoonlijke voorkeuren en het budget dat u van plan bent te besteden aan een nieuw paar schoenen.

We hopen dat het kiezen van het juiste schoeisel, nadat u vertrouwd bent geraakt met de eigenschappen van individuele materialen, geen probleem meer voor u zal zijn.