Je oude schoenen hoeven niet in de prullenbak te belanden! Controleer hoe u ze kunt gebruiken


Er zijn 17 paar schoenen in een statistische garderobe van een Poolse vrouw, en meer dan de helft van de Polen koopt 3 paar nieuwe schoenen per jaar. Of je nu min of meer conservatief bent op dit gebied, je schoenen slijten na verloop van tijd of je vindt ze gewoon niet meer leuk. Gelukkig hoeven dergelijke schoenen niet in de prullenbak te belanden. We stellen voor wat je ermee kunt doen om ze een tweede leven te geven.

Geef je schoenen een tweede leven

Een statistische Poolse vrouw heeft maar liefst 17 paar schoenen in haar collectie. Hoge hakken voor speciale gelegenheden, sandalen voor de zomer, sneakers voor dagelijks gebruik, snowboots voor koude dagen, ballerina's voor op kantoor... In veel gevallen is het moeilijk om ze op één hand te tellen!

Sommige zijn zo comfortabel en veelzijdig dat je ze bijna elke dag draagt. Door dergelijk veelvuldig gebruik slijten de schoenen snel en smeken ze om vervanging door nieuwe. Aan de andere kant zijn sommige keuzes helemaal verkeerd en liggen schoenen onderaan de kast. Een soortgelijk lot wacht torenhoge hoge hakken, waarvan het dragen een echte ontbering is.

Afhankelijk van hoe versleten je schoenen zijn, zijn er tal van manieren om ze een tweede leven te geven. We hebben de meest interessante verzameld in onze gids.

Handel in harmonie met de natuur en focus op zero-waste

Het alomtegenwoordige consumentisme maakt onze planeet hard. Als je in harmonie met de natuur wilt leven, handel dan in ritme Zero waste. Waar gaat het allemaal om?

Probeer in plaats van weg te gooien, te repareren of een andere eigenaar te zoeken. Als een item intensief wordt gebruikt, kun je verspilling nog steeds voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is creatief zijn en gebruiken wat je hebt in een compleet nieuwe rol.

Hoewel dit intuïtiever is voor oude kleding (bijvoorbeeld een gebruikt T-shirt als vaatdoek gebruiken), denken veel mensen dat schoenen niet zoveel geluk hebben. Niks meer aan de hand! Het blijkt dat schoenen die op de bodem van de kast liggen niet zo nutteloos zijn als het lijkt. 

Bent u op zoek naar bewezen ideeën om ze opnieuw te gebruiken? U bent bij ons aan het juiste adres! Laten we beginnen!

Gebruik de hulp van de schoenmaker

Als het probleem ligt in een verkeerde pasvorm of een bekraste hiel, kunt u met succes de hulp van een specialist gebruiken. Zoek een schoenmaker in de buurt en breng je schoenen naar een gekwalificeerd persoon die je probleem in een mum van tijd tegen een kleine vergoeding zal oplossen. 

Deze optie werkt als je te maken hebt met te strakke schoenen, beschadigde hakken of hakken of een kapotte rits. Een schoenmaker kan zelfs je schoenen verven of poetsen om ze er als nieuw uit te laten zien.  

Geef uw schoenen in goede handen

Als je schoenen in goede staat verkeren, geen gaten hebben en de zool niet loskomt van de schacht, zijn de schoenen nog bruikbaar. In plaats van ze in de prullenbak te gooien, kun je ze in goede handen geven en iemand anders blij maken.

Nadat je nieuwe hoge hakken je voeten deden bloeden, heb je jezelf beloofd ze nooit meer te dragen? In plaats van ze diep in de kast te verstoppen, geef ze aan je zus of vriendin. Ze zullen zeker genieten van zo'n geschenk.

Dragen uw dierbaren een andere maat? Gooi je schoenen in een tweedehands kledingbak of doneer ze aan een goed doel. Je kunt ook zelf een behoeftig persoon met dezelfde voetmaat vinden. Hiervoor zullen bijvoorbeeld sociale media nuttig zijn. Zoek een recyclinggroep bij jou in de buurt, plaats een advertentie en klaar!

Vergeet niet je schoenen grondig schoon te maken voordat je ze retourneert. Iemand anders zal ze tenslotte dragen!

Plaats uw schoenen te koop

Houd je niet van een duur paar schoenen of passen ze simpelweg niet bij de kleding in je garderobe? Als het schoeisel in goede staat verkeert en een fortuin kost, kun je het met succes te koop aanbieden. 

Gebruik verkoopplatforms of veilingportalen. Op deze manier verliest u geen geld en krijgen uw schoenen een nieuwe eigenaar die er op het eerste gezicht dol op zal zijn.

Gebruik schoenen in een geheel andere vorm

Je hebt vast al veel ideeën op internet gezien om tegen lage kosten van niets iets te maken en tegelijkertijd de productie van afval te verminderen. Een vaas van een oude fles, een kattenhuis van overbodig karton, een mooie decoratie van wijnkurken… 

Wat als je schoenen in een heel andere vorm zou kunnen gebruiken? Wat dacht je van een tuinpot gemaakt van oude overschoenen? Of een kapstok van oude, kleurrijke hoge hakken? Bevestig het bovenwerk aan de houten plank en klaar! Je kunt ook een boekensteun maken van schoenen die indruk maken. 

Zoals u kunt zien, is creativiteit de sleutel tot succes! Als het uiterlijk van je gedragen schoen de aandacht trekt, kun je zeker originele toevoegingen aan je huis of tuin creëren. Zo niet, gebruik er dan in ieder geval een paar. Veters werken in de vorm van een sleutelhanger of een cadeaustrik. De versleten zolen van kinderschoenen kunnen een tuinpad voor uw kinderen creëren. 

Onthoud dat er geen grenzen zijn aan doe-het-zelfprojecten. Wees onconventioneel en creatief. Toon initiatief en gebruik versleten schoenen om de wereld je originele artistieke visie te laten zien.

Behandel de stortplaats als laatste redmiddel!

Schoenen zijn voor het grootste deel gemaakt van plastic of soortgelijke materialen. Niet-biologisch afbreekbare kunststoffen zijn een van de ergste vijanden van het milieu!

 Behandel de stortplaats daarom als laatste redmiddel en gebruik onze tips om uw ongewenste schoenen een tweede leven te geven. Zie je hoe eenvoudig het is?