Hoe zorg je voor velours schoenen? Het is makkelijk!


Veloursschoenen zien er absoluut krankzinnig uit. Aangenaam aanvoelend suède in combinatie met zijn karakteristieke textuur geeft elke styling een originele afwerking. Hoewel suède zo veelzijdig is dat het met succes kan worden gedragen bij alledaagse outfits, is het de moeite waard om te weten hoe je ervoor moet zorgen om altijd van een perfecte look te genieten. We raden u aan hoe u veloursschoenen effectief kunt verzorgen.

Suède, nubuck, velours - elke dag en op feestdagen

Suède leren schoenen hebben niet voor niets zoveel aanhangers. Ze zijn een soort symbool gewoontjes luxe. Hun uiterlijk is zo universeel dat je ze zowel voor grotere uitstapjes als voor alledaagse, meer informele gelegenheden kunt dragen.

Het delicate velours materiaal is echter zeer kwetsbaar voor beschadigingen. Vuil, vervuiling, strooizout, regen... Dit alles kan het uiterlijk aanzienlijk beïnvloeden en ervoor zorgen dat uw suède schoenen er niet zo goed uitzien.

Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die u helpen de problemen te voorkomen die gepaard gaan met het dragen van nubuckschoenen en u kunt genieten van een geweldige look, ongeacht de gelegenheid. We hebben ze in dit artikel verzameld. Laten we beginnen!

Schoenen die een speciale behandeling vereisen

Veloursschoenen hebben een speciale behandeling nodig. Kop op! Het is eenvoudiger dan je zou denken. Om het gladde uiterlijk van suède te behouden, moet je een paar basisregels volgen. 

Vergeet niet dat regelmatig gebruik van nubuckschoenen kan bijdragen aan de vorming van schaafwonden op het materiaal. Suèdeleer is dun en beschadigt niet alleen snel, maar trekt ook vuil aan als een magneet. Hierdoor kan het oppervlak dof worden en kunnen er zichtbare kreukels ontstaan.

Kijk hoe je je suède schoenen moet behandelen, zodat ze er altijd goed uitzien. Het is kinderspel!

Verzorg je suède schoenen in drie eenvoudige stappen

Hoewel suède schoenen erg veeleisend lijken, hoef je ze niet op te geven. Je moet ze gewoon regelmatig verzorgen. We raden u aan om in drie eenvoudige stappen voor uw schoenen van veloursleer te zorgen, zodat u er heel lang plezier van zult hebben. 

Stap 1. Voorbereiding voor gebruik

Om de levensduur van uw veloursschoenen te verlengen, is het essentieel om ze te impregneren voordat u ze voor het eerst buiten draagt. Hiervoor heeft u een speciaal voor dit materiaal bestemde spray nodig.

Door de waterdichte en vlekbestendige eigenschappen van een dergelijke impregnering zullen uw schoenen jarenlang meegaan. Spray het gehele oppervlak van de schacht, waarbij de spray op een veilige afstand van de schoen blijft (min. 5 cm). Wanneer het product is opgenomen, borstelt u de schoenen grondig om mogelijke mattering te verminderen.

 

Stap 2. Regelmatig poetsen en opfrissen

Om onzuiverheden effectief van het bovenwerk van een suède schoen te verwijderen, moet u investeren in een nubuckborstel van goede kwaliteit met zachte haren. In de budgetversie kunt u deze vervangen door een delicate tandenborstel. Neem elke keer dat je thuiskomt even de tijd om het vuil van je schoenen te poetsen.

Naast het verwijderen van onzuiverheden van het oppervlak van suède schoenen, is het de moeite waard om regelmatig te verversen. Strooi zuiveringszout in je schoenen en laat ze een nacht staan. Schud 's ochtends uw schoenen grondig om het resterende overtollige product en ... onaangename geur kwijt te raken.

Stap 3. Correcte opslag

Met de komst van koude dagen hebben suède sandalen de juiste opslag nodig, zodat ze je nog een zomer van dienst kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor velours laarzen die je onderaan je kleerkast verstopt als de eerste lentezon aan de hemel verschijnt.

Bewaar uw suède schoenen uit de buurt van vocht en stof. Voor dit doel is een linnen tas perfect, die het delicate materiaal beschermt en vrij laat ademen. Als je zo'n tas niet hebt, kun je deze met succes vervangen door een kussensloop. 

Denk er ook aan om het oppervlak in de schoen goed te vullen om kneuzingen en vervormingen te voorkomen. Hiervoor kunt u klompenspanners of oude kranten in bolletjes gebruiken.

Hoe vlekken van veloursschoenen te verwijderen?

Vlekken op veloursschoenen zijn een echte nachtmerrie! Gelukkig zijn er methoden waardoor u geen afstand hoeft te doen van uw suède schoenen als er zichtbaar vuil of vlekken op verschijnen. 

Maak een borstel voor suède om lelijke schaafwonden te verwijderen. Wrijf het krachtig in alle richtingen om het materiaal gelijk te maken. Heeft niet geholpen? Je hebt schuurpapier met een gemiddelde korrel nodig. Laat het voorzichtig over het afgeveegde gebied lopen en borstel de schoenen vervolgens in één richting. 

Heb je vlekken op het bovenwerk? Als ze worden veroorzaakt door modder, wacht dan tot het helemaal droog is voordat u verder gaat. Gebruik dan een zachte borstel om het te verwijderen. Als dat niet helpt, sla dan een handborstel en een zachte shampoo in, bij voorkeur een die voor kinderen is gemaakt. Dompel de borstel in het shampoowater en wrijf het vuil voorzichtig in één richting. Heb je te maken met hardnekkig vuil, spoel de borstel dan af en toe om het vuil te verwijderen.

Je weet al hoe je voor suède leren schoenen moet zorgen. Vergeet niet dat velours zo'n delicaat materiaal is dat het de moeite waard is om dergelijk schoeisel niet te dragen tijdens hevige regen of sneeuw.