Hoe trekkingschoenen kiezen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen


Wandelen in de bergen is een waar genoegen. Majestueuze heuvels, adembenemende uitzichten en verbondenheid met de fascinerende natuur ... De staat van verrukking kan snel voorbijgaan als je ongemakkelijke schoenen draagt. Om kilometers met een lach op je gezicht te kunnen afleggen, is het de moeite waard om voor trekkingschoenen van goede kwaliteit te zorgen. We hebben antwoorden op de meest gestelde vragen over wandelschoenen voorbereid om je te helpen kiezen.

Waarom is het de moeite waard om trekkingschoenen te kopen?

Veel mensen vragen zich af waarom het de moeite waard is om te investeren in trekkingschoenen voordat je gaat wandelen op een bergpad. Er zijn verschillende zeer belangrijke redenen!

Ten eerste is het loopvlak, d.w.z. het onderste deel van de zool, wiens taak het is om je rechtop te houden, in klassieke sneakers en sneakers licht. Als gevolg hiervan wordt het volkomen nutteloos als u gaat wandelen op oneffen terrein.

Ten tweede geven gewone sneakers je voeten niet voldoende stijfheid en ondersteuning. Als u een bergwandeling plant, zorg er dan voor dat u speciale wandelschoenen kiest. Stijve zolen en speciaal ontworpen bovenwerk beschermen je tegen blessures. 

Ten derde zijn klassieke sneakers niet gemaakt voor moeilijke weersomstandigheden. Modder of plassen schrikken je niet af in waterdichte trekkingschoenen.

Hoe trekkingschoenen kiezen?

Nu je weet waarom het de moeite waard is om te investeren in wandelschoenen van goede kwaliteit, is het de moeite waard om te overwegen op welke aspecten je moet letten bij het kopen ervan.

Let op de afstanden die je gaat afleggen en de kenmerken van het terrein. Hou zeker rekening met het mogelijke gewicht dat je gaat dragen, bv. op je rug. Bedenk ook of je speciale eigenschappen van je trekkingschoenen nodig hebt, zoals waterdichtheid.

Een van de meest voorkomende fouten die je maakt, is het kopen van trekkingschoenen die je door een vriend zijn aanbevolen. Onthoud dat ieders voeten uniek zijn in lengte, breedte en vorm. Hoewel u zich kunt laten leiden door de mening van anderen, moet u daar niet alleen op vertrouwen. Laat u leiden door uw eigen comfort. Het hangt tenslotte van hem af hoeveel plezier je zult beleven aan het wandelen over het bergpad.

Wat kenmerkt een goede trekkingschoen?

Een goede trekkingschoen zou moeten hebben teen- en hielverstevigingen. Op deze manier beschermt het de voor- en achterkant van je voet tegen stenen en wortels.

Zonder deze bescherming neemt het risico op letsel en verlies van vertrouwen toe bij het wandelen op oneffen, extreem terrein. 

Zool is een andere fundamentele factor waarmee u goede schoenen kunt onderscheiden van inferieure modellen. Zorg ervoor dat het een loopvlak in meerdere richtingen heeft dat u stabiliteit, uitstekende grip en balans zal bieden. Bovendien zal het een beschermende barrière zijn bij het overwinnen van moeilijke routes.

Goede trekkingschoenen zouden dat moeten zijn gemaakt van duurzame materialen. Bedenk echter dat veel fabrikanten ervoor kiezen om goedkope materialen te gebruiken die geen lucht doorlaten. Trek daarom schoenen aan met een membraan van goede kwaliteit.

Laarzen voor de bergen - licht of zwaar, hoog of laag?

Bij het kopen van schoenen voor de bergen vragen veel mensen zich af of ze een lichter of zwaarder model moeten kiezen. Je hebt waarschijnlijk al wat gewicht in je rugzak dat je tijdens je trektocht in de bergen zal vergezellen. Voeg er niet nog meer aan toe door zwaar schoeisel te kiezen. Lichtgewicht schoenen maken het gemakkelijk voor u om uw voeten op te tillen en het slakkentempo te vermijden. Zorg er echter voor dat hun constructie sterk en stijf genoeg is.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de hoogte van het bovenwerk. Over het algemeen geldt: hoe korter het ontwerp, hoe minder bescherming voor de enkels. De lengte van het bovenwerk heeft niet alleen invloed op je veiligheid, maar vormt ook een beschermende barrière tussen je voeten en sneeuw of regen.

Hoeveel speling moet er in trekkingschoenen zitten?

Vraag je je af welke maat trekkingschoenen je moet kiezen en hoeveel speling het waard is om bergschoenen te hebben? Wandelschoenen moeten goed passen en geen druk veroorzaken. Zorg ervoor dat je tenen voldoende ruimte hebben. Hielstrakheid is niet welkom! Het kan wrijving en pijn veroorzaken tijdens lange wandelingen.

Houd er rekening mee dat trekkingschoenen je een iets andere pasvorm geven dan klassieke wandelschoenen voor dagelijks gebruik. Om deze reden heb je misschien het gevoel dat ze wat stijver zijn dan normaal schoeisel. Aandacht! In het begin heeft u misschien wat tijd nodig om volledig aan uw nieuwe aanwinst te wennen.

Dankzij de uitgebalanceerde stijfheid in de zool en enkels weet je zeker dat je voeten gegarandeerd de nodige ondersteuning krijgen op oneffen terrein, ook als je lange afstanden wilt afleggen met een zware rugzak.

Hoe trekkingschoenen goed opmeten?

Zorg er bij het passen van wandelschoenen voor dat u hetzelfde type sokken draagt ​​als u van plan bent om op het parcours te dragen. Vertrouw niet alleen op één schoen bij het maken van uw keuze. Neem de tijd om ze allebei te passen en zorg ervoor dat het is wat je zoekt. 

Voordat je de kaartjes eraf knipt en de bon weggooit, test je wandelschoenen overdag. Immers, naarmate de dag verstrijkt, hebben voeten de neiging op te zwellen. Je wilt je zeker zo comfortabel mogelijk voelen, vooral als ze wat groter worden.