Hoe desinfecteer ik mijn schoenen? Effectieve desinfectie van schoenen


Schoendesinfectie is een activiteit die cruciaal is voor onze gezondheid en ons welzijn. Het moet systematisch worden uitgevoerd, maar sommige situaties dwingen tot intensivering van desinfectieactiviteiten. Wat zijn deze situaties? Hoe schoenen desinfecteren zodat ze veilig zijn in het dagelijks gebruik en hoe dit effectief te doen? Het artikel van vandaag gaat helemaal over het desinfecteren van je schoenen.

Waarom is het de moeite waard om schoenen te desinfecteren?

Schoendesinfectie is gericht op verkoeling, het verwijderen van onaangename geurtjes, maar vooral het wegwerken van ophoping binnenin hen bacteriën en schimmels.

Bovenstaande factoren worden onder andere veroorzaakt door overmatig zweten van de voeten, maar ook door het blootstellen van schoenen aan veelvuldig contact met water en onvoldoende drogen van schoenen. De vochtige omgeving, gecombineerd met de hoge temperatuur in de schoenen, is een ideale omgeving voor ziekteverwekkers om zich te vermenigvuldigen. Dit leidt op zijn beurt gemakkelijk tot veel ernstige voetaandoeningen, zoals mycose die moeilijk te verwijderen is.

Desinfectie van schoenen is ook de verantwoordelijkheid van mensen die schimmelziekten aan de voeten behandelen en bij het kopen van gebruikte schoenen. De steeds populairder wordende tweedehandswinkels zijn een geweldige manier om waardevolle spullen te kopen tegen aantrekkelijke prijzen, maar onthoud dat ontsmetting van lumpex schoenen het is zelfs een noodzaak.

Ook sportschoenen en werkschoenen die veelvuldig in aanraking komen met zweetvoeten is een regelmatige desinfectie aan te raden. Laat je schoenen geen leefgebied worden van pathogene bacteriën en schimmels.

Hoe desinfecteer ik mijn schoenen?

U kunt uw schoenen op verschillende manieren effectief desinfecteren. Onder hen vindt u zowel professionele als thuismethoden die een goed alternatief zijn. Het is echter de moeite waard om te benadrukken dat de desinfectie van schoenen regelmatig, zelfs dagelijks, moet worden uitgevoerd, dus kies de methode die voor u het gemakkelijkst te testen is. Als u zich geen dagelijkse desinfectie kunt veroorloven, doe dit dan zo vaak mogelijk.

Professionele methoden voor het desinfecteren van schoenen

  • Antibacteriële en schimmelwerende inzetstukken. In schoenenwinkels vind je gemakkelijk inlegzolen met dit effect. Bovendien is het geen dure uitgave, dus investeren in extra bescherming voor je schoenen en voeten loont zeker de moeite. Dit product neutraliseert perfect onaangename geuren die gepaard gaan met de vermenigvuldiging van micro-organismen, en bevat ook nanodeeltjes van zilver en silica die de ontwikkeling van pathogene micro-organismen voorkomen. Antibacteriële pads zijn verkrijgbaar in vele interessante geurvarianten, voor een nog groter gevoel van frisheid.

  • Voorbereiding voor het desinfecteren van schoenen. Een ander specialistisch product dat onvervangbaar is in het desinfecteren van schoenen. Preparaten die in de winkel verkrijgbaar zijn, vertonen een aantal waardevolle eigenschappen, zoals antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Desinfectiemiddelen zijn meestal in de vorm van een spuitbus, wat de toepassing zeer eenvoudig maakt.

Zelfgemaakte manieren om schoenen te desinfecteren

Naast bovengenoemde methoden verdienen ook huismiddeltjes aandacht. Hun voordeel is een goede efficiëntie en het is niet nodig om extra geld uit te geven. Bovendien zijn producten die worden gebruikt voor desinfectie in bijna elk huis op grote schaal verkrijgbaar.

  • Gedenatureerde alcohol of sterke drank. Een van de meest populaire en effectieve methoden. Doordrenk de doek met de gekozen vloeistof en veeg vervolgens de binnenkant van de schoen grondig schoon. Om het effect te versterken kunt u de doorweekte doek enkele uren in de schoen laten zitten.

  • Natriumcarbonaat. Een product dat in ieder huishouden verkrijgbaar is en gebruikt kan worden voor het reinigen en desinfecteren van schoenen. Giet baking soda in de schoen en laat het enkele uren of een hele nacht staan. Verwijder vervolgens voorzichtig het poeder. Zuiveringszout heeft een desinfecterende werking, dus het is ideaal voor het verwijderen van onaangename geuren en het stoppen van de groei van micro-organismen. 

  • Formaline. Een preparaat met een zeer intens aroma en sterke desinfecterende eigenschappen. Net als bij spiritus of gedenatureerde alcohol, moet je een stuk doek met de vloeistof doordrenken, de binnenkant van de schoen afvegen en een paar uur laten staan.

  • Schoenen bevriezen. Een veilige en veelgebruikte methode die bacteriën bevriest. Doe de schoenen in een plastic zak en bewaar ze een nacht in de vriezer.

De eerste gedachte wanneer je je schoenen moet opfrissen, is om ze in de wasmachine te wassen. Dit is natuurlijk een van de aanbevolen manieren, maar voordat je je schoenen in de trommel gooit, moet je eerst weten dat niet alle schoenen in de machine kunnen worden gewassen en dat wassen niet voldoende is voor ringwormsporen. Bovendien kunnen ze tijdens het wassen in de wasmachine blijven en vervolgens in de kleding terechtkomen.

Al met al verwijdert het wassen van je schoenen in de wasmachine kleine vlekken en vuil. Als het daarentegen uw doel is om schoenen te desinfecteren, is het een veel betere en veiligere oplossing om de methoden te gebruiken die in het bovenstaande artikel worden beschreven.