Genaaid of gelijmde schoenen? Lees meer over de voor- en nadelen van beide oplossingen


Veel mensen vragen zich af of ze moeten kiezen voor genaaide of gelijmde schoenen. Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen. Hoewel de prijs-kwaliteitverhouding het grootste verschil is, zijn er nog andere aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen genaaide en gelijmde schoenen. We hebben ze in dit artikel behandeld.

Twee kanten van de medaille

In tegenstelling tot wat het lijkt, hangt de levensduur van een bepaald paar schoenen niet alleen af ​​van de kwaliteit van het materiaal dat bij de productie wordt gebruikt. Even belangrijk is de gebruikte constructiemethode, d.w.z. de manier waarop de zool aan het bovenwerk van de schoen is bevestigd.

In principe zijn genaaide en gelijmde schoenen verkrijgbaar in winkels. Het belangrijkste verschil tussen hen is de prijs-kwaliteitverhouding. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide behandeld om u te helpen de beste keuze te maken.

Is het de moeite waard om gelijmde schoenen te kopen?

Gelijmde schoenen zijn een van de goedkoopste en meest voorkomende methoden voor het maken van schoenen. De op deze manier gemonteerde zool werkt het beste bij rubberen laarzen. Deze oplossing wordt ook vaak gevonden bij klassieke sneakers of sneakers. Vrijwel alle schoenen zijn verkrijgbaar in gelijmde uitvoering.

Hoewel deze productiemethode goedkoop is, wat de uiteindelijke prijs van het product aanzienlijk beïnvloedt, is het de moeite waard om alle nadelen te overwegen. Laten we beginnen!

Ten eerste zijn gelijmde schoenen veel minder duurzaam dan genaaide modellen. Allemaal dankzij de relatief slechte aansluiting van de zool en het bovenwerk van de schoenen.

Ten tweede verdragen schoenen waarbij de zool aan het bovenwerk is vastgelijmd geen ongunstige weersomstandigheden. Regen, sneeuw en modder hebben een aanzienlijke invloed op hun levensduur en kunnen ervoor zorgen dat de zool op een lelijke manier losraakt van de rest van de schoen. Het ziet er niet alleen slecht uit, het laat ook water naar binnen sijpelen.

Ten derde is het repareren van dergelijke schoenen misschien niet effectief en moet u in een ander paar investeren. Op de lange termijn loop je dit misschien mis. 

Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan het ecologische oogpunt. Sommige lijmen kunnen stoffen afgeven die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien is schoenen weggooien en nieuwe paar kopen ook niet ecologisch. Als je om de natuur om je heen geeft, kun je deze oplossing beter opgeven ten gunste van genaaide schoenen.

Niet zo'n enge duivel...?

Gelijmde schoenen hebben echter hun aanhangers. Een van hen is de populaire basketballer Michael Jordan, die koos voor gelijmde schoenen in plaats van genaaide speelschoenen. Allemaal dankzij het flexibele ontwerp dat geen tijd nodig heeft om zich aan de voet aan te passen. 

Een ander voordeel van gelijmd schoeisel is de gemakkelijke toegankelijkheid. Bijna in elke winkel kun je gemakkelijk een esthetisch paar gelijmde schoenen vinden, zowel voor dagelijks gebruik als voor meer formele gelegenheden.

Is het de moeite waard om in genaaide schoenen te investeren?

In tegenstelling tot gelijmde schoenen, zijn genaaide schoenen veel duurzamer, waardoor ze u vele jaren van dienst zullen zijn. Hoewel hun prijs merkbaar hoger is, is het een echte investering!

Bovendien zien genaaide schoenen er steviger uit dan gelijmde schoenen. Hierdoor vormen ze een perfecte aanvulling op verfijnde stileringen en creëren ze een prestigieus eindresultaat. Goedkope gelijmde schoenen zullen je nooit zo'n fenomenale afwerking geven.

De gestikte schoenen zijn ook weerbestendig. Of je nu op een regenachtige dag naar de bus rent of een wandeling maakt in een besneeuwde stad, je hebt zeker niets te vrezen. Het naaiwerk zal niet uit elkaar vallen en er zal geen water in de schoen sijpelen.  

Zodra de naad beschadigd is, is het mogelijk om de schoenen succesvol te repareren. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete paar naar een schoenmaker te brengen die het tegen een kleine vergoeding zal repareren.

Decoratieve naden op getapete laarzen

Sommige schoenfabrikanten kiezen ervoor om decoratieve naden toe te voegen aan gelijmde schoenen. Als u alleen om esthetiek geeft, kan deze oplossing een schot in de roos blijken te zijn. 

Ze zijn perfect voor stijlvolle vrouwen gelakte, geïsoleerde tassen met rode naden. Door het gebruik van hoogwaardige synthetische materialen zien de schoenen er onberispelijk uit. Hun onbetwistbare voordeel is ook een relatief lage prijs. 

Gelijmde schoenen met siernaden zijn meestal goedkoper dan schoenen met een aangenaaide zool. Onthoud echter dat wanneer ze uit elkaar beginnen te vallen, alle betovering zal worden verbroken en hun charme zal vervagen.

Als je deze schoenen maar af en toe gaat dragen, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Dit kan echter problematisch zijn in het dagelijks gebruik.

Welke schoenen kiezen - genaaid of gelijmd?

Helaas is er geen duidelijk antwoord op de vraag welke schoenen je moet kiezen. Het hangt allemaal af van de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. 

Als een hoge flexibiliteit en een lage prijs voor u belangrijker zijn, kies dan voor gelijmde schoenen. Houd er echter rekening mee dat wanneer ze uit elkaar beginnen te vallen, u gedwongen wordt nieuwe te kopen, wat - na enige tijd - minder winstgevend kan blijken te zijn dan investeren in genaaide schoenen.

Deze zijn op hun beurt veel duurzamer, waardoor ze u vele jaren van dienst zullen zijn. Bovendien is hun reparatie relatief goedkoop en praktisch probleemloos. Vakmanschap laat de schoenen er ook beter uitzien, en de hele styling krijgt "dat iets". De keuze is aan jou!