Doe het zelf! Impregnatie van leren schoenen met thuismethoden


Schoenleer is een natuurlijk materiaal met een karakteristieke poreuze structuur van vezels. Hoewel je hierdoor het ademend vermogen op warme dagen kunt behouden, maken vocht en herfstblush deze functie een beetje problematisch. Als je je voeten droog wilt houden, overweeg dan om leren schoenen te impregneren. Wij kennen betrouwbare thuismethodes!

Er goed uitzien voor een lange tijd? Het is mogelijk!

Het impregneren van je schoenen is een van de gemakkelijkste manieren om ze goed te verzorgen en ze er lang mooi uit te laten zien. Benieuwd waar dit allemaal over gaat? Het is makkelijk!

Impregneren bestaat uit het beschermen van verschillende materialen met speciale oplossingen en stoffen. Impregneermiddelen dienen om de eigenschappen van het materiaal dat aan dit proces wordt onderworpen te veranderen en hebben vele toepassingen. Impregnatie kan worden uitgevoerd op hout, stoffen, papier en tenslotte leer, waarvan onder andere schoenen.

Waarom zijn leren schoenen geïmpregneerd?

Om te begrijpen waarom leren schoenen geïmpregneerd zijn, is het de moeite waard om dit materiaal eens nader te bekijken. Schoenleer kenmerkt zich door een poreuze structuur van vezels die de hoeveelheid zweet absorberen en reguleren. Hierdoor kunnen je voeten vrij ademen en hoef je je geen zorgen te maken over onaangename geurtjes. 

Het wordt een beetje ingewikkelder als het buiten koud en vochtig wordt, of erger: het begint te regenen. Immers, leer, als een natuurlijk materiaal dat van water houdt, trekt water aan en je kunt een probleem hebben met sokken die nat worden. 

Om dit te voorkomen is het voldoende om de schoenen te impregneren. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om je favoriete leren schoenen klaar te maken voor het herfstpluche. Lees verder om erachter te komen hoe het werkt.

Hoe werkt impregneren?

Een laagje impregneermiddel maakt het leren bovenwerk van de schoen hydrofoob, d.w.z. het wordt waterdicht. Alle poriën, lekken en gaten in de schoen die met het blote oog onzichtbaar zijn, worden "verstopt" door het impregneermiddel en het water sijpelt er niet meer doorheen. Het ademend vermogen van de schoen wordt op geen enkele manier beïnvloed.

Het beste van alles is dat het impregneren van leren schoenen meer voordelen met zich meebrengt! Het voorkomt niet alleen het binnendringen van vocht, maar ook het binnendringen van vuil. Hierdoor wordt uw schoeisel gemakkelijker te onderhouden, blijft de kleur langer behouden en kunt u genieten van de onberispelijke duurzaamheid van uw favoriete paar schoenen.

Schoenen voorbereiden op impregnatie

Ongeacht of u vertrouwt op speciale, gespecialiseerde producten voor het impregneren van leren schoenen of de zelfgemaakte methode gebruikt die in het artikel wordt gepresenteerd, u moet uw schoenen voorbereiden op dit proces. Als u deze stap overslaat, zal de impregnering niet goed werken. 

Verwijder eerst vuil, stof en ander vuil volledig van schoenen. Het gaat u zeker niet om het behoud van het lelijke uiterlijk van uw schoenen en het blokkeren van het effect van de impregnering. Wees dan geduldig en wacht tot je schoenen volledig zijn opgedroogd. Dit is de enige manier om de beste resultaten te krijgen en te genieten van de maximale waterbestendigheid van het materiaal.  

Een kaars en een droger - een perfect duo

Zodra je schoenen schoon en volledig droog zijn, is het tijd om waterdicht te maken. In plaats van een fortuin uit te geven aan waterdichtmakende producten, gebruik je de producten die je zeker in huis hebt - een kaars en een droger. Werken! 

Was is een van de meest effectieve schoenimpregnaties. Kies een klassieke witte kaars en wrijf deze stevig tegen de schoen. Als je witte resten ziet, is dat een teken dat je op de goede weg bent. Wrijf de bovenkant gelijkmatig met de kaars, zorg ervoor dat de was alle hoeken en gaten bereikt.

Besteed speciale aandacht aan de naden. Onthoud dat elk punt waar een verbinding is, een potentieel punt is waar water kan lekken. Druk zo hard op de kaars dat de was diep in de naad gaat en deze goed afdicht. Om ervoor te zorgen dat je schoenen niet gaan lekken, breng je twee lagen was aan langs de naden.

Gebruik vervolgens, op veilige afstand, een föhn met warme lucht die de wax in een mum van tijd zal smelten en laten intrekken in het bovenwerk.

Op deze manier zijn je schoenen niet alleen waterdicht, maar je huid zal ook ongelooflijk glanzend zijn! Houd er echter rekening mee dat de wax na verloop van tijd kan slijten, dus het is een goed idee om dit proces regelmatig te herhalen.

Is vaseline geschikt voor het impregneren van schoenen?

Vaseline is een ander product dat in de meeste huishoudens wordt aangetroffen en volgens sommigen kan worden gebruikt om schoenen te impregneren. Onze ervaring leert echter dat dit meer kwaad dan goed kan doen.

Het is wel zo dat een laagje vaseline je schoenen waterdicht kan maken. Houd er echter rekening mee dat dit een zeer vettig product is dat niet perfect absorbeert. Als gevolg hiervan kunnen uw schoenen er lelijk uitzien en er slordig uitzien. Bovendien kan het helpen om vuildeeltjes naar het bovenwerk te trekken.

Werken!

We hopen dat u met onze gids de gewenste resultaten kunt bereiken en uw favoriete leren schoenen kunt verzegelen. Veel geluk!