Check of je deze fouten maakt bij het kopen van babyschoentjes


Kinderschoenen kopen is een echte uitdaging. Hoewel ouders altijd het beste voor hun kinderen willen, kan onwetendheid over bepaalde regels soms fataal zijn en een goede ontwikkeling van kindervoeten belemmeren. Om dit te voorkomen, hebben we een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten. Zorg ervoor dat u ze niet begaat!

Kindervoeten hebben speciale zorg nodig

Als algemene regel geldt dat schoeisel om de paar maanden moet worden vervangen. Er is echter geen enkele specifieke tijdslimiet voor het dragen van één paar schoenen, en kinderen kunnen niet altijd zien wanneer ze zich ongemakkelijk voelen door het dragen van strakke of oncomfortabele schoenen. 

Om deze reden is het uiterst belangrijk om ze constant te observeren en conclusies te trekken. Er zijn verschillende aspecten waarmee u rekening moet houden bij het bepalen of het tijd is om nieuwe schoenen te kopen.

Zeker, schoenen moeten worden vervangen als uw kind slap wordt of onhandig wordt om te bewegen. Waarschijnlijk zitten de schoenen te strak en schuren ze tegen zijn voeten, wat pijn veroorzaakt bij het lopen. Kijk ook eens naar het bovenwerk en de zool. Als je losse naden en zichtbare slijtage bij de tenen of hielen ziet, ga dan zeker op zoek naar een nieuw paar schoenen voor je kind. 

Wanneer u kinderschoenen koopt, moet u er echter rekening mee houden dat kleine voetjes speciale zorg nodig hebben. We hebben een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten. Controleer of u ze niet begaat.

#1 Tweedehands schoenen kopen

Hoewel kleding van oudere broers en zussen of neven en nichten een geweldige manier is om geld te besparen, kan het kopen van gebruikte schoenen fataal zijn.

Het schoeisel vormt zich immers naar de unieke vorm van de voet van de gebruiker, die uniek is.

#2 Te grote schoenen kopen

Kindervoeten groeien met de snelheid van het licht. Veel ouders vinden het verleidelijk om grotere schoenen te kopen, die in theorie langer mee moeten gaan.

In de praktijk kan het echter meer kwaad dan goed doen. Meer specifiek kan slecht passend schoeisel vallen, struikelen en zelfs abnormale voetontwikkeling veroorzaken.  

#3 Op jacht naar de laatste trends

Miniatuurslippers of laarsjes zien er misschien schattig uit, maar ze zullen zeker niet de nodige ondersteuning bieden aan kleine voetjes die nodig zijn voor hun goede ontwikkeling. Koop daarom geen typische volwassen schoenen voor uw kind, zoals teenslippers, teenslippers of chique cowboylaarzen met spitse neus. 

Wat er op de foto's heerlijk uitziet, kan op volwassen leeftijd voetproblemen veroorzaken. Zo kunnen de eerder genoemde puntige tenen die kenmerkend zijn voor cowboylaarzen de goede ontwikkeling van de vingers verstoren en bijdragen aan voetvervorming. Aan de andere kant maakt het dragen van slippers het nodig om je tenen te krullen tijdens het lopen, wat kan resulteren in een onnatuurlijk lopen.

#4 Stijve schoenen kopen met gladde oppervlakken

Kinderschoenen mogen in geen geval stijf zijn. Anders kunnen de spieren in de voeten van uw kind verzwakken en zijn lange wandelingen en buitenactiviteiten niet langer een plezier. 

De flexibele zool en het bovenwerk zorgen voor een goede spierontwikkeling en helpen tegelijkertijd het evenwicht te bewaren tijdens het lopen en bieden een onvergelijkbaar gebruikscomfort. 

Let ook op de zolen in de schoenen. Kies in plaats van gladde, gladde zolen voor ruwe en antislipzolen. Hierdoor voorkom je pijnlijke valpartijen en verwondingen aan het lichaam van je kind.

#5 Prijs boven kwaliteit stellen

Door de frequentie waarmee kinderschoenen worden vervangen, besluiten veel ouders om te besparen op prijs boven kwaliteit. Maak die fout niet. Kies gerenommeerde fabrikanten wiens producten van hoge kwaliteit zijn.

Lees de beoordelingen en bekijk de schoenen goed voordat u uw aankoop doet. Controleer of de structuur stevig is gemaakt en zorg ervoor dat de gebruikte materialen bestand zijn tegen dagelijks gebruik.

#6 De maat kiezen "op het oog"

Een andere veelgemaakte fout bij het kopen van kinderschoenen is het kiezen van een "op het oog" maat. Of je nu schoenen koopt in een stationaire of online winkel, zorg ervoor dat de maat goed past.

Hoe de maat van kinderschoenen kiezen?

Als u hebt besloten om in een stationaire winkel te winkelen, vertrouw dan de selectie van de maat van kinderschoenen toe aan een specialist. Gekwalificeerd personeel zal het schoeisel in een mum van tijd correct afstellen. Als dit niet mogelijk is, kunt u het zelf doen.

Controleer of de afstand tussen de langste teen van uw kind en de punt van de schoen correct is. Zet hiervoor je duim over de breedte. Als het gemakkelijk past, hebben de vingers van uw kind voldoende ruimte. 

Zorg er ook voor dat de hiel niet uit de schoen glijdt tijdens het lopen. Schuif de pink op de achterkant van de schoen naar de eerste enkel en je bent klaar.

Als uw kind niet wil meewerken of u winkelt liever online, traceer dan de voet van uw kind op een stuk papier dat op een vlakke ondergrond is gelegd. Meet vervolgens de afstand tussen de twee uiterste punten en pas de verkregen lengte aan volgens de maattabel.