7 aspecten om te overwegen bij het kiezen van je hardloopschoenen


Of je nu rent om de tijd te doden en te ontspannen, het als een vorm van gewichtsverlies gebruikt of je voorbereidt op een marathon, de juiste schoenen zijn essentieel. Zij zorgen voor de juiste lichaamshouding, voorkomen blessures en maken de inspanning aangenamer. Hier zijn enkele tips waar u op moet letten bij het kiezen van uw hardloopschoenen.

#1 Kies de juiste maat

Het kiezen van de juiste schoenmaat lijkt een voor de hand liggende zaak. Veel hardlopers vergeten dit aspect echter en kiezen voor oversized sportschoenen, uit angst dat hun voeten zullen opzwellen door hun activiteit.

Om je hardloopschoenen zo comfortabel mogelijk te houden, moet je geen concessies doen aan de maat. De meeste fabrikanten van sportschoenen gebruiken halve maten.

Je kunt je hardloopschoenen het beste 's avonds passen, als je voeten moe zijn na een zware dag. Zorg ervoor dat uw vingers vrij kunnen bewegen.

Onthoud dat goed gekozen sportschoenen niet hoeven "in te lappen". Kies vanaf het begin een maat die perfect past.

#2 Bedenk op welke ondergrond je wilt rennen

Loop je alleen op de loopband? Of is de activiteit in het bos misschien wel het prettigst voor jou? Kies schoenen met de juiste zool voor specifieke oppervlakken. 

Lichte en flexibele schoenen presteren beter op vlakke, maar harde oppervlakken - trottoirs, paden en loopbanden. Ze absorberen schokken perfect en minimaliseren het risico op mogelijk letsel aanzienlijk.

Om over een obstakelvrij terrein te rennen, kies je schoenen met een diep profiel met nokken op de zool die je uitstekende tractie geven op oneffen terrein. Hun bijkomend voordeel is de perfecte enkelsteun, die uiterst belangrijk is bij het hardlopen op een oneffen ondergrond. 

Houd er rekening mee dat het oncomfortabel kan zijn om deze schoenen te dragen voor activiteiten op de loopband of op het trottoir. Als je van plan bent om zowel op de weg als in het bos te rennen, kies dan hybride hardloopschoenen die beide omstandigheden aankunnen.

#3 Let op demping

De dikte van het materiaal onder de tussenzool en de hardheid van het gebruikte schuim, d.w.z. demping, zijn ook afhankelijk van waar je van plan bent te rennen. Beide aspecten zijn verantwoordelijk voor het opvangen van schokken.

Bedenk hoe ver je van plan bent te reizen. Als je je voorbereidt op een marathon, kies dan schoenen met meer demping. Aan de andere kant zullen schoenen met een flexibelere zool geschikt zijn voor kortere afstanden. 

Besteed ook speciale aandacht aan de zogenaamde schoenzool laten vallen. Meer dan 10 mm geven je voeten een geweldige schokabsorptie. Het nadeel van deze oplossing is de grotere hakinspanning. 

Aan de andere kant, hoe lager de druppel, hoe meer klappen de middenvoet krijgt. Hierdoor kan de achillespees harder werken. 

Als je net begint aan je avontuur met deze sport, kies dan voor traditionele schoenen met een val van ongeveer 8 mm.

#4 Bekijk je oude schoenen eens

Bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen is het de moeite waard om een ​​oud paar dat veel gedragen wordt onder de loep te nemen. Zo krijg je een goed beeld van hoe je voet werkt.

Als de zool aan de binnenkant gebruikssporen vertoont, heb je een paar licht getextureerde, stabiliserende sneakers nodig. Anders kunt u geblesseerd raken. 

Wanneer je aan de buitenkant van de schoen gebruikssporen opmerkt, kies dan voor flexibele hardloopschoenen met een hoge mate van demping. Zo voorkom je blessures.

#5 Let op de constructie van de schoen

Elk onderdeel van de schoen heeft zijn eigen doel. Zelfs de kleinste mismatches kunnen ervoor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt tijdens het hardlopen. Onthoud dat hoe lichter de structuur van de schoen is, hoe minder vermoeidheid je zult voelen nadat de run voorbij is.

Het bovenwerk van een sportschoen is meestal gemaakt van stof of modern mesh. Kies een rekbaar materiaal dat je voeten de ondersteuning geeft die ze nodig hebben.

Het is net zo belangrijk dat de hiel niet in de schoen glijdt en dat het achterste deel de enkels of pezen op geen enkele manier irriteert.

Let ook goed op de veters. Zorg ervoor dat ze niet van glad materiaal zijn gemaakt en niet losraken tijdens de activiteit. Hierdoor voorkom je mogelijke ritten.

#6 Vergeet de zool niet

Vergeet bij het kiezen van je hardloopschoenen niet om de zool zorgvuldig te analyseren. De lipjes erin vergroten je hechting aan de grond en zorgen voor stabiliteit. 

Flexibel materiaal verbetert de elasticiteit en zorgt ervoor dat hardlopen een waar plezier wordt. Te stijve zolen kunnen het moeilijk maken om de voet te buigen en overmatige belasting veroorzaken, wat het gebruikscomfort aanzienlijk beïnvloedt.

#7 Ga voor comfort

Sommige oplossingen zullen voor sommige mensen werken, terwijl ze voor anderen gedoemd zijn te mislukken. Vergeet niet om schoenen te kiezen op basis van uw voorkeuren. Probeer verschillende modellen en kijk in welke jij je het beste voelt. 

Kijk er niet alleen naar. Sportschoenen moeten allereerst functioneel zijn en je comfort bieden tijdens het hardlopen. Hoe ze eruit zien is een secundair aspect.