5 redenen waarom u veiligheidsschoeisel zou moeten dragen


Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 25% van alle ongevallen op de werkvloer sprake is van voetletsel. Een onveilige werkomgeving in combinatie met het ontbreken van goede beschermingsmiddelen kan leiden tot gezondheidsschade voor de werknemer en reputatieschade voor de werkgever. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om de regelgeving na te leven en veiligheidsschoenen te dragen.

Zorg voor veiligheid op de werkvloer

Het dragen van beschermingsmiddelen op het werk is een veiligheidskwestie. Studies tonen duidelijk aan dat een kwart van alle arbeidsongevallen verband houdt met voetletsel. Of u nu werkgever of werknemer bent, dit scenario wilt u zeker vermijden. Gelukkig zijn veiligheidsschoenen ontworpen om u op de werkplek te beschermen. In dit artikel hebben we alle belangrijkste redenen verzameld waarom je ze zou moeten dragen. Werken!

# 1 Voorkom vallen en verwondingen

Waar u ook werkt, in elk beroep komen onverwachte uitglijdingen, accidentele valpartijen en onvoorziene uitglijden voor. Om voldoende bescherming te bieden tegen ongelukkige ongelukken, is het de moeite waard om geschikt veiligheidsschoeisel te gebruiken, dat wordt gekenmerkt door een zelfklevende zool en een goed ontworpen loopvlak. Hierdoor is de vloer niet meer glad en wordt de werkplek veiliger.

Veiligheidsschoenen bieden bescherming tegen snijwonden, brandwonden, harde stoten en vallen die kunnen leiden tot botbreuken of ander ernstig letsel.

#2 Zorg voor bescherming tegen elektrische schokken

Elektriciteit op de werkplek brengt veel risico's met zich mee. Draag schoenen die zijn gemaakt van niet-geleidende materialen zoals leer of rubber om blootstelling aan mogelijke elektrische schokken of opbouw van statische elektriciteit te verminderen.

#3 Zorg voor bescherming tegen brandwonden

Veiligheidsschoeisel kan niet alleen effectieve bescherming bieden tegen elektrische schokken, maar ook tegen gevaarlijke brandwonden veroorzaakt door chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen die de huid van de voeten kunnen beschadigen. Kies veiligheidsschoenen van stevige, duurzame materialen die dergelijke scenario's voorkomen.

# 4 Zorg voor efficiëntie

Vermoeidheid veroorzaakt door langdurig op uw voeten staan, kan op elke werkplek een serieus probleem zijn. Vermoeide spieren van de benen en voeten krijgen bovendien een bot als de werknemer geen comfortabele veiligheidsschoenen draagt. Goed ontworpen veiligheidsschoeisel zorgt voor voldoende demping en ondersteuning van de voetboog. Hierdoor voelt de medewerker zich prettiger en worden de spieren niet meer overbelast. Ongetwijfeld zal dit de uitvoering van het werk efficiënter beïnvloeden en de veiligheid vergroten.

# 5 Werk binnen de regels

Veiligheid op de werkplek zou een prioriteit moeten zijn voor elke werkgever. Als u het risico op ongevallen wilt minimaliseren, volgt u gewoon de geldende Arbo-voorschriften. Volgens de wet is de werkgever verplicht om werkschoenen ter beschikking te stellen aan werknemers die rechtstreeks machines en technische apparaten bedienen. Arbeidsveiligheidsschoenen zijn ook vereist op plaatsen die door de inwerking van radioactieve, chemische agentia en biologisch materiaal intensieve vervuiling of besmetting van schoenen veroorzaken. 

Verschillende soorten veiligheidsschoenen

Werkomgevingen kunnen enorm verschillen. Als u wilt profiteren van alle voordelen van het gebruik van veiligheidsschoenen, is het belangrijk dat u uw paar goed afstemt op de plaats waar u werkt.

Volgens de norm EN ISO 2035 kunnen veiligheidsschoenen worden onderverdeeld in twee basistypen met betrekking tot mogelijke gevaren. Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen beroepsschoeisel (zogenaamd werkschoeisel) gemarkeerd met het symbool "O" en veiligheidsschoeisel gemarkeerd met het symbool "S". De eerste is bedoeld voor dagelijks gebruik op plaatsen waar extra teenbescherming niet nodig is. De tweede wordt gekenmerkt door de zogenaamde neuskappen die slag- en pletbestendig zijn. Hierdoor bieden ze bescherming tegen beknelling van vingers door vallen, zware voorwerpen of materialen.

Daarnaast zijn er twee categorieën veiligheidsschoenen. De eerste categorie bestaat uit schoenen van leer of andere materialen die niet in de tweede categorie vallen. Dit bestaat op zijn beurt uit volledig rubberen en volledig plastic schoenen, d.w.z. respectievelijk volledig gevulkaniseerd en volledig gegoten.

Opmerkelijk zijn ook schoenen met een stalen inzetstuk, die goed werken op plaatsen waar het risico bestaat om op scherpe obstakels te stappen. De op deze manier ontworpen binnenzool vermindert bovendien voet- en beenvermoeidheid. Er zijn ook schoenen met een flexibelere, gelede tussenzool, die bijvoorbeeld goed werken als loodgieter, terwijl je comfortabel blijft werken en tegelijkertijd bescherming biedt tegen scherpe voorwerpen.

Onderschat de veiligheid niet

Speciaal ontworpen veiligheidsschoenen zijn de sleutel tot veilig en effectief werken. Het is de moeite waard eraan te denken dat gewoon schoeisel dat elke dag wordt gedragen in veel gevallen niet bestand is tegen alle uitdagingen en gevaren die een werknemer in de werkomgeving te wachten staan. Helaas gebeuren er ongelukken en zijn ze niet altijd te voorkomen. Als ze zich toch voordoen, helpt het dragen van de juiste veiligheidsschoenen ernstige en gevaarlijke verwondingen te voorkomen.