10 leuke weetjes over schoenen die je nog niet wist!


Je kunt je leven zeker niet voorstellen zonder schoenen. Ze beschermen niet alleen je voeten en laten je gemakkelijk bewegen, maar zorgen er ook voor dat je er geweldig uitziet en je comfortabel voelt. In de loop van de geschiedenis is het gebruik enigszins veranderd. Een perfect voorbeeld zijn hoge hakken, die oorspronkelijk werden gedragen door ... mannen! Check waar we je nog meer mee gaan verrassen!

De verrassende wereld van schoenen

Benieuwd hoe de eerste schoenen in de geschiedenis eruit zagen? Of misschien wil je het verhaal weten achter de sneakers waar je van houdt? Ben je geïnteresseerd in schokkende records? Wil je weten wat inspirerende curiositeiten zijn uit de schoenenwereld?

Je had het niet beter kunnen doen! We hebben de meest verrassende schoenweetjes verzameld waar je waarschijnlijk nog geen idee van had!

# 1 Hoge hakken gereserveerd voor ... mannen

Bijna elke vrouw heeft wel een paar schoenen met hoge hakken in haar collectie. Ze passen perfect bij jurken en rokken, voegen sexappeal toe en zijn de perfecte basis voor vrouwelijke styling.

Het zal je zeker verbazen dat hoge hakken aanvankelijk alleen voor mannen waren weggelegd en werden gebruikt om ... de veiligheid tijdens het rijden te waarborgen. Een lage hak maakte het been simpelweg stabieler in de stijgbeugel.

In de loop van de tijd verspreidde deze trend zich onder de hogere klasse en werd niet alleen een object van verlangen bij mannen, maar ook bij vrouwen.

Interessant is dat historici hebben bewezen dat de eerste vrouw die hoge hakken droeg Catherine de Medici was - een Italiaanse prinses die in de 15e eeuw leefde.

# 2 De eerste schoenen ooit

Laten we nog verder teruggaan in de tijd om te kijken naar de eerste schoenen ooit gemaakt. De oudste door archeologen gevonden schoen dateert van ongeveer 8000 voor Christus! Het was een sandaal gemaakt van cycadbast, een palmachtige plant.

Archeologen zijn echter van mening dat schoenen nog eerder gebruikt hadden kunnen worden. Desalniettemin waren de materialen die werden gebruikt om ze te maken zo onstabiel dat het spoor ervan onherstelbaar verloren was gegaan.

#3 Wiggen als uitvinding uit de oorlog

Over geschiedenis gesproken, wiggen zijn uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de armoede en tekorten in magazijnen kon de Italiaanse ontwerper op geen enkele manier aan staal komen om de spelden te maken.

Het was toen dat Salvatore Ferragamo het briljante idee kreeg om te experimenteren met ... kurk. Hij bevestigde het aan de zool van een damesschoen en creëerde zo de eerste wiggen ter wereld.

#4 Van banden tot… sneakers

Sneakers zijn ontstaan ​​dankzij een uitvinding uit 1839. Het was toen dat de Amerikaanse bandenfabrikant Charles Goodyear ontdekte dat verwarmd rubber met toevoeging van zwavel elastisch en duurzaam wordt. Dit resulteerde in het ontstaan ​​van schoenen met een rubberen zool.

Omdat het erg stil was om erin te bewegen, werden ze "sneakers" genoemd, wat in het Engels verwijst naar sluipen.

# 5 De duurste sneakers ter wereld

In 2020 brak een bieder op een van de veilingen alle eerdere records en won een paar sneakers voor ... 560.000 dollar! 

Het beste van alles was dat de schoenen aanvankelijk werden geschat op $ 100.000 - $ 150.000, maar de originele Air Jordan 1, gedragen door Michael Jordan zelf, gesigneerd door de basketbalster, bracht veel meer op! 

Ter vergelijking: de duurste schoenen ter wereld werden verkocht voor $ 660.000. Het was een paar robijnrode pantoffels die Judy Garland droeg in The Wizard of Oz.

# 6 Ongelijke statistieken

Wist je dat de gemiddelde man 12 paar schoenen bezit? Ter vergelijking: de schoenencollectie van een statistische vrouw telt maar liefst 21 paar.

# 7 Recordcollecties

Denk je dat je wederhelft te veel schoenen heeft? Tenzij paren in duizenden kunnen worden geteld, kunt u gerust zijn!

Een van de meest indrukwekkende collecties is van popicoon Céline Dione. Het aantal schoenen dat hij bezit ligt in de buurt van 10.000.De ster bewaart zijn schatten in een speciaal magazijn in Las Vegas.

Aandacht! Verslaving aan het kopen van schoenen is een reëel probleem. Als u in de valkuil van shopaholisme bent getrapt, neem dan contact op met een specialist die u kan helpen bij het bestrijden van verslaving.

#8 Een kleine stap voor een man...

Neil Armstrong, die op de maan landde, zei beroemd na zijn ontmoeting met het oppervlak: "Dat is een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid." Interessant is dat de schoenen waarmee hij naar de maan ging daar voorgoed bleven staan, en dat was geen toeval! 

Het schoeisel van de legendarische astronaut die op de maan was achtergebleven, was bedoeld om het extra gewicht van de maanstenen te compenseren die Armstrong meenam naar de aarde.

# 9 De grootste schoenmaat

Sommigen zeggen dat grootte er niet toe doet. Als het om schoenen gaat, kunnen we het absoluut niet eens zijn met deze stelling. Robert Wadlow, de langst bekende man in de geschiedenis, had waarschijnlijk dezelfde mening.

Vanwege acromegalie mat hij 2,72 m, en de schoenen die hij droeg waren in maat ... 71!

# 10 Rechts of links?

Volgens sommige kinderen maakt het niet uit of de linkerschoen naar de rechtervoet gaat of andersom. Schoenenfabrikanten van voor de 19e eeuw waren dezelfde mening toegedaan. De schoenen die in die tijd werden gemaakt, waren ontworpen om zowel voor de rechter- als de linkervoet te passen.