Schoenen als kenmerk van subculturen


Tot de schoenencollecties van veel mensen behoren Doc Martens, Converse sneakers, laarzen en Adidas. Hoewel deze schoenen tegenwoordig niet exclusief voorbehouden zijn aan bepaalde subculturen, waren ze in het verleden zeker hun kenmerk. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze schoenen, bent u bij ons aan het juiste adres. Laten we beginnen!

Eigenschappen van verschillende subculturen

Hoewel individuele schoenen tegenwoordig niet meer exclusief voorbehouden zijn aan specifieke subculturen, waren ze vroeger hun handelsmerk. Tegenwoordig verbaast de aanblik van Doc Martens, bekeerlingen, gevechtslaarzen of Adidas op straat niemand en wordt niet noodzakelijkerwijs geassocieerd met min of meer opstandige groepen. 

In dit artikel presenteren we de geschiedenis van geselecteerde soorten schoenen, met de nadruk op het gebruik ervan om je eigen identiteit uit te drukken. Als u geïnteresseerd bent in dergelijke onderwerpen, wensen wij u veel leesplezier!

Hoge laarzen voor rebellen

Hoge, zware laarzen van leer stalen al snel de harten van vele rebellen over de hele wereld en werden een symbool van individualiteit. Laarzen domineerden het straatbeeld in de jaren 70 en 80, toen ze vooral werden gedragen door metalheads, punks en skinheads. De laatste combineerde ze met witte schoenveters, die ze met elkaar verstrengelden, waardoor de vorm van een karakteristieke ladder ontstond.

In de groep skinheads werden er vaak jeans met rechte of taps toelopende pijpen, poloshirts en "Harrington" -jacks afgewerkt met zwarte en rode ruiten bij gedragen. Punks daarentegen combineerden deze schoenen met kleurrijke geruite broeken, T-shirts met intrigerende prints en leren jacks versierd met studs en jets. Metalheads daarentegen waren te herkennen aan zwarte laarzen en een zwarte, monochrome styling, waarop lang haar achteloos viel.

Tegenwoordig sieren bovver-laarzen de straten, ongeacht de affiliatie van een subcultuur. Zowel dames als heren houden van deze schoenen en dragen ze bij verschillende stijlen. Klassieke, zwarte bovverlaarzen passen goed bij jeans en cargobroeken. Ze kunnen bijvoorbeeld met succes onder jurken worden gedragen door te kiezen voor een klein zwart jurkje en een zwarte, transparante panty. Momenteel zijn er ook bovver laarzen verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Niemand wordt verrast door veelkleurige bovverlaarzen met bloemen die perfect passen bij tijdloze tuinbroeken en luchtige jurkjes. Beige schoenen in deze stijl hebben de harten gestolen van veel mode-influencers die ze combineren met witte of crème-stijlen, waardoor spectaculaire combinaties in de stijl ontstaan stijlvol chique met een delicate klauw.

Doc Martens in de metro

Martens-laarzen lijken qua uiterlijk op bovver-laarzen, die in eerste instantie zijn gemaakt voor gezondheidsbevorderende doeleinden. De maker van deze laarzen - Klaus Martens - besloot na het breken van zijn been dat de standaard militaire laarzen die hij destijds moest dragen vanwege de aanhoudende Tweede Wereldoorlog gewoon niet erg comfortabel waren. Om sneller te herstellen, besloot een arts van het Duitse leger om zachte leren schoenen te maken, waarvan de zool was bekleed met ... een fragment van een band.

Hoewel deze oplossing hem aanvankelijk geen bijzondere bekendheid bezorgde, sprak het na verloop van tijd postbodes, politieagenten en andere werknemers aan die lange uren op de been waren. Vertegenwoordigers hielden ook van deze trend ondergronds - mods die ze combineerden met flitsende, provocerende en avant-gardistische outfits en militaire jassen met capuchon. Doc Doc Docs waren ook geliefd bij grunge-fans. Ze droegen deze schoenen in combinatie met simpele spijkerbroeken en geruite overhemden.

Rock'n'roll in Converse

Grungeers droegen ook vaak klassieke sneakers, zoals Converse. Interessant genoeg zijn deze schoenen ontworpen met het oog op basketbal en voetbal. Het meest populaire model - Chuck Taylor All Star - is afkomstig van amateurbasketbalspeler Charles Taylor, die deze sneakers populair maakte terwijl hij speelde in een door het merk gesponsord team.

Aanvankelijk waren conversies alleen beschikbaar in een zwarte, monochrome editie. Na verloop van tijd verschenen er echter witte en gekleurde versies van deze schoenen. Hoewel, zoals we eerder vermeldden, deze schoenen bedoeld waren voor sport, maar populaire muziekbands zoals Sex Pistols, Ramones en Nirvana promootten ze onder subculturen.

De populariteit van conversies neemt nog steeds niet af. Tegenwoordig zijn er naast canvasmodellen ook modellen van leer, die steeds vaker op straat te vinden zijn in combinatie met jeans van verschillende snitten, evenals katoenen jurken die net onder de kuit eindigen. Dankzij de selectie beige sneakers op het platform kun je je benen optisch verlengen, wat fans van kortere jurken zeker zal bevallen.  

Sneakers voor liefhebbers van streetstyle

In de Amerikaanse cultuur van liefhebbers van New Yorkse streetstyle speelde Adidas een grote rol. Oorspronkelijk waren deze schoenen populair bij volleyballers en basketballers, wat al snel hiphopfans inspireerde. Vertegenwoordigers van deze subcultuur combineerden hun favoriete Adidas-modellen met losse broeken en overmaatsT-shirts, die dergelijke combinaties vaak aanvullen met een hoed met een karakteristiek, recht of gebogen vizier.

Momenteel zijn Superstar-schoenen een van de populairste trends geworden die bijna overal op straat te vinden zijn. Ze zijn geliefd bij vertegenwoordigers van beide geslachten die deze schoenen niet alleen voor sport dragen, maar ze ook stijlvol combineren met kleding zakelijk casual. Ga voor meer stylinginspiratie voor Adidas en andere sneakers naar Dit artikel.