PLATFORMEN EN GEBOUWEN OF GESCHIEDENIS VAN COMFORTABELE HAKKEN

Schoenen met hakken tot de comfortabelste behoren niet. Zelfs als ze goed gevormd zijn en nergens pijn doen, maken ze de benen sneller moe, de bloedtoevoer naar de voeten wordt belemmerd en de voeten worden onnatuurlijk gebogen. Sommigen van ons moeten echter elke dag hakken dragen (bijvoorbeeld wanneer dresscode op het werk dit vereist), anderen willen er goed uitzien en anderen willen net als hakken. We willen echter niet altijd de hele dag hoge hakken lopen of lopen, maar we willen nog een paar centimeter toevoegen. Gelukkig is er advies! Hakken en wiggen komen naar ons met hulp!

De geschiedenis van platforms en stiletto's begint in het oude Griekenland en meer specifiek in de theaters. De oude theaters konden tot enkele duizenden toeschouwers herbergen, zodat de acteurs, zodat ze van een afstand gezien konden worden, wiggen droegen. Deze eerste wiggen zijn gemaakt van verschillende lagen leer.

In de vijftiende eeuw verschenen in Venetië chopines. Het waren schoenen op een platform dat zelfs 22 cm hoog reikte! Ze dienden dames om hun jurken te beschermen tegen modder en aarde. Klaarblijkelijk inspireerden alleen choppers Roger Viver, die aan het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw schoenen op het podium creëerde.

Maar wat zijn de platforms zonder wiggen? Ook aan het einde van de jaren dertig, en precies in 1937, introduceerde de Italiaanse schoenontwerper Salvatore Ferragamo een revolutionaire nieuwe schoen op de markt: een wigschoen die een stevig geconstrueerde hiel met een driehoekige vorm gebruikt.

De eerste persoon die beide innovatieve oplossingen combineerde, was een excentrieke Italiaanse ontwerper - Elsa Schiaparelli. Zij was het in 1939. Ze presenteerde schoenen met wiggen en platforms. Dit model werd al snel geadopteerd en verspreid over de trackingtrends van vrouwen. In de jaren veertig vormden zware wiggen een evenwicht voor luchtige, chiffonjurken en modieuze, wollige wollen hoeden.

Nochtans, in de jaren '70 hebben de wiggen en de platforms populariteit gewonnen. In de zomer werden platforms versleten en wiggen in de winter. Ze passen perfect bij brede bellen - ze verlengden het figuur op een natuurlijke manier. Sindsdien is de populariteit van wedges en platforms niet afgenomen, integendeel.

In de jaren negentig ontwierp de revolutionaire Vivenne Westwood zwarte, gelakte, bezaaide schoenen op ongelooflijk hoge platforms. Een paar seizoenen geleden kwam Isabel Marant echter op de markt en overtrof de records van de populariteit van sneakers op wedges, waar alle vrouwen die sportstijlen combineren met vrijetijdskleding dol op zijn.

Laten we het Britse genie, Alexander McQueen, niet vergeten, die de favoriete schoenen van Lady Gaga heeft ontworpen, "oorlogsschepen" of, zoals sommigen zeggen, kreeften- of kankerlaarzen. Het was waarschijnlijk de vreemdste maar ook de meest innovatieve toepassing van platforms in de geschiedenis van de mode.

Vergeet wigschoenen niet, die de perfecte oplossing zijn voor lentewandelingen!