Hoe suède schoenen veilig en effectief schoon te maken?


Suède schoenen passen zich dankzij hun buitengewone flexibiliteit gemakkelijk aan de vorm van de voeten aan, waardoor ze uiterst comfortabele schoenen zijn. Door het matte ontwerp past dit type schoeisel niet alleen perfect in alledaagse stileringen, maar ook in meer formele of formele stijlen, maar door hun karakteristieke materiaal moet je veel meer aandacht besteden aan netheid en een goede bescherming van het schoeisel tegen moeilijke weersomstandigheden.

Dus wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat suède schoenen jarenlang meegaan en er tegelijkertijd mooi uitzien? Hoe suède schoenen veilig en effectief schoon te maken?

Adequate impregnering

Bij suède schoenen is het uiterst belangrijk om te voorkomen dat vuil zich gaat vastzetten. Vooral vocht en water zijn voor hen ongunstig. Het regelmatig gebruik van producten die bedoeld zijn voor het impregneren van zeemleer (vóór de eerste keer dragen, en daarna minstens één keer per twee weken), die altijd op het gereinigde oppervlak worden aangebracht, levert uitstekende resultaten op.

Aandacht! Controleer voordat u het preparaat gebruikt de werking ervan op een klein, minder zichtbaar oppervlak van de schoen om er zeker van te zijn dat het de kleur niet verkleurt!

Hoe en wat is de beste manier om suède schoenen te reinigen van vuil?

1. borstel voor het reinigen van suède schoenen

Delicaat vuil dat verband houdt met dagelijks gebruik, zoals stof of modder, kan eenvoudig worden verwijderd met een suèdeborstel. Het moet relatief zachte en delicate borstelharen hebben. Laat de schoenen voor het poetsen volledig drogen (vermijd warme plaatsen, zoals een radiator, omdat een te intense blootstelling aan hoge temperaturen de schoen kan vervormen) en maak vervolgens vloeiende, "tegen de stroom in" bewegingen.

2. Gum

Net als bij de borstel worden de suède elastiekjes ook droog gebruikt. Dankzij zacht wrijven verwijder je gemakkelijk vlekken, stof en modderresten van je schoenen.

3. Plakken, spuiten, schuimen

In schoenenwinkels kun je gemakkelijk speciale voorbereidingen vinden voor het reinigen en verzorgen van suède schoenen. Deze producten zullen niet alleen meer zichtbaar vuil verwijderen, maar ook de schoen verfrissen, het haar voeden en de natuurlijke kleur herstellen.

Denk er echter aan om het juiste product voor het zeemmateriaal te kiezen en het te gebruiken in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant!

Zelfgemaakte manieren om suède schoenen schoon te maken

Voor het schoonmaken van je schoenen kun je producten gebruiken die je zeker in huis zult vinden. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om je suède schoenen gemakkelijk schoon te maken:

1. De korst van het brood

Dit is een uiterst eenvoudige methode waarmee u licht vuil kunt verwijderen. Wrijf het leer zachtjes over de schoen totdat het vuil is verwijderd. Een paar dagen brood is het beste (de korst mag niet nat zijn).

2. Een tandenborstel (noodzakelijk met zachte haren) of een gum

Het is ook een effectieve vervanging voor professionele schoenreinigingsproducten die we in winkels kunnen vinden. Houd er bij het gebruik rekening mee dat eventueel vuil goed moet drogen! Door zachtjes over de borstelharen te wrijven, kunt u lelijk vuil effectief verwijderen.

3. Vochtige doekjes voor baby's

Een uitzonderlijk eenvoudige manier waarmee u klein vuil van schoenen kunt verwijderen, zelfs wanneer u het huis verlaat. Het is voldoende om zachtjes over de vlek te wrijven en u kunt blijven genieten van het gebruik van uw favoriete suède schoenen.

4. Een mengsel van water en azijn

Meng de stoffen in een verhouding van 1: 1, en wrijf de schoenen vervolgens in met een stoffen doek. De volgende stap is om het te reinigen gebied alleen met water af te vegen en de schoen voorzichtig af te drogen. Deze methode helpt om ernstiger vuil en lelijke, vettige vlekken te verwijderen.

Vernieuwing van suède schoenen

Het renoveren van je zeemleren schoenen is de perfecte manier om er jarenlang van te genieten - of laat iemand anders ervan genieten!

Zorgvuldige verzorging en systematische reiniging zijn misschien niet voldoende om de schoenen in hun oorspronkelijke kleur te houden.

Een geschikte vernieuwer voor suède schoenen zal nuttig zijn, die de natuurlijke kleur van de huid zal herstellen, terwijl de schoenen worden beschermd tegen vocht en vuil. Wel is het belangrijk om de kleur van het preparaat goed af te stemmen op de tint van de schoenen.

Wat moet ik vermijden bij het schoonmaken van schoenen van zeemleer?

1. Was ze niet in een wasmachine of met de hand terwijl ze volledig ondergedompeld zijn - dit materiaal is slecht bestand tegen contact met water, en hun volledige bevochtiging kan ertoe leiden dat de schoenen vervormen.

2. Schoenen mogen niet worden gedroogd in de buurt van een intense warmtebron (bijv. radiator) of in direct zonlicht - sterke werking van warme lucht zal de suède schoenen vervormen. Bij het drogen is het een goed idee om de schoenen op een donkere maar luchtige plaats te laten en de binnenkant te vullen met kranten om de juiste vorm te behouden.

3. Het gebruik van sterke chemicaliën, die niet bedoeld zijn voor het reinigen van zeemleer, kunnen verkleuring veroorzaken. Gebruik daarom voor het reinigen alleen preparaten die voor dit soort materiaal bedoeld zijn.

Wat is nubuck?

Nubuck is een materiaal dat erg lijkt op suède. Het is een huid die wordt gekenmerkt door zichtbare borstelharen die, wanneer ze met uw vinger worden gesleept, donkere strepen achterlaten die worden gevormd door de richting van de borstelharen te veranderen. In het geval van suède zijn de borstelharen veel langer.

Een ander verschil is de manier waarop deze materialen worden gemaakt. Bij suède is de binnenkant van het leer gepolijst, terwijl het nubuck aan de buitenkant gepolijst is.

Beide materialen vereisen speciale zorg en onderhoud. Nubuck kun je op dezelfde manier schoonmaken als bij het schoonmaken van suède schoenen.