Hoe schimmel van schoenen te verwijderen?

Waar komt schimmel op schoenen vandaan?

De vorming van schimmel wordt bevorderd door vochtige omstandigheden waarin de schoenen worden gebruikt of opgeslagen. De schimmel veroorzakende factor is de langdurige opslag van nat schoeisel, dat na nat te zijn niet grondig is gedroogd, maar ook schoenen op vochtige plaatsen te houden, bijvoorbeeld in de kelder. De vorming van schimmel treedt op als gevolg van de proliferatie van saprofytische schimmels. Hun mycelium ontwikkelt zich op het schoeisel en bedekt het met een "schapenvachtjas", een schadelijk schimmelfenomeen.

Hoe zich van schoenen te ontdoen?

Als preventie is mislukt en er zich schimmel op het schoeisel heeft gevormd, zijn er manieren om er vanaf te komen. Een bewezen manier om schimmel te verwijderen is de ecologische methode met azijn en water . Vooraf is het een goed idee om de mal schoon te maken met een droge, harde schoenenborstel. Dit moet voorzichtig worden gedaan, zodat de schimmel niet dieper doordringt. Het residu kan het beste worden verwijderd met een vochtige doek. Goed schoonmaken bestaat uit het wassen van je schoenen met een azijn-wateroplossing gemengd in een verhouding van 1: 1. Het wordt aanbevolen om het schoeisel te drogen met een papieren handdoek of een droge doek. Dergelijke gereinigde schoenen moeten in een goed geventileerde ruimte worden gedroogd, bij voorkeur in de herfst en winter in de buurt van de radiator (maar niet erop of eronder, zodat de schoenen niet vervormen). Een andere methode is het gebruik van terpentijnolie en glycerine. Spuit eerst de olie op het oppervlak van de schoen en wrijf vervolgens de glycerine in het leren bovenwerk.

De bovenstaande methoden werken echter niet in het geval van schoenen van suède of materiaal. Hier moet u spiritus of ander hoogpercentage alcohol of ammoniakwater gebruiken (een oplossing van ammoniak met water). Er is echter geen garantie dat reinigingsmatrijs met dergelijk veeleisend materiaal zal slagen. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en herhaal deze behandeling niet vaak, omdat een hoog percentage alcohol de huid kan uitdrogen, wat kan leiden tot vernietiging van schoeisel.

Als, ondanks de beste inspanningen, de schimmel niet is verdwenen of opnieuw verschijnt en de schoenen muf ruiken, kunt u proberen een sterker middel te gebruiken of de schoenen aan de schoenmaker te geven. Het is echter het beste om de juiste verzorging en onderhoud van schoenen te vermijden om dit onaangename fenomeen te voorkomen. De laatste, maar meestal gekozen oplossing is de aanschaf van nieuw schoeisel. Dus als uw oude laarzen beschimmeld zijn en u niet tegen de coating wilt vechten, kunt u de zwarte platte laarzen met gespen Y225 of Marquiz warme zwarte bontzakken leuk vinden . Voor mannen raden we Jodhpur- laarzen aan , bijv . Bruine leren laarzen van Moskała of lederen schoenen met Nikopol 702-rits .

Hoe schimmel op schoenen te voorkomen?

 • Reinig schoenen na elk gebruik, bij voorkeur met een borstel en schoon water.
 • Was ook de binnenkant van de schoen en was de inlegzolen.
 • Nat schoeisel moet langzaam worden gedroogd, bij voorkeur op kamertemperatuur, in een geventileerde ruimte of buitenshuis. Droog geen schoenen op de radiator of met een föhn, want dit kan barsten of vervorming van het schoeisel veroorzaken.
 • Gebruik goed ontworpen producten voor het verzorgen van schoenen. Graanleer moet worden geolied. Suede en nubuck kunnen niet worden behandeld met pasta's en crèmes voor nerfleer. Wanneer de schoenen gemaakt zijn van waterdichte materialen, is een goede impregnering en waxen van schoeisel nodig.
 • Metalen elementen in schoeisel, bijv. Veters en veterogen mogen niet worden ingevet zodat ze niet roesten.
 • Het wordt aanbevolen om het wassen van schoenen in de wasmachine te vermijden.

Hoe bewaar je je schoenen zodat ze niet schimmelen?

De juiste opslag van schoenen is niet zonder betekenis voor het voorkomen van het schimmelfenomeen op schoeisel. Houd schoenen altijd schoon en droog in kasten. Het is het beste om voor de schoenvorm te zorgen door planken of andere vulstoffen zoals karton of kranten te gebruiken. Om schoeisel te beschermen tegen stof, vervormingen en tegelijkertijd het interieur niet rommelig te maken, bieden fabrikanten verschillende opslagmethoden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen schoenen worden opgeslagen in schoenenkasten, organisatoren, kasten. Op de markt zijn er verschillende opties om schoenen binnenshuis op te slaan: op planken, rails, ladders, rekken. Bovendien kunt u schoenen beschermen terwijl u de bestelling handhaaft met een van de onderstaande oplossingen:

 • Houten dozen - ze zijn een ideale plek voor het opbergen van schoenen, ze zijn relatief lang houdbaar in vergelijking met kartonnen dozen. Ze bieden voldoende ruimte, beschermen tegen licht en zorgen voor voldoende luchtcirculatie. Ze worden aanbevolen door producenten van schoenen van de hoogste kwaliteit.
 • Schoenendozen - goedkope manier, gemakkelijk toegankelijke vorm, in de winkels vindt u zowel karton, plastic als materiaal.
 • Opbergzakken - we besparen ruimte, maar zorgen niet voor voldoende afscheiding van ander schoeisel in de kledingkast. Er zijn zelfs geurzakjes op de markt.
 • Hangers - een goede oplossing voor laarzen en hoge schoenen door het bovenwerk vast te maken met clips. Het is het beste te bevestigen, bijvoorbeeld met karton onder de clip, zodat het geen afdrukken achterlaat op lederen schoenen.
 • Organisatoren voor de deur of garderobemuur - een goedkope oplossing. Organisatoren met opgenaaide zakken zijn gemaakt van stof en helpen je kledingkast georganiseerd te houden.

Als u de bovenstaande tips volgt, zult u uw schoeisel goed onderhouden en opbergen, en dan zal schimmel ze waarschijnlijk niet aantasten. Als dit gebeurt, moeten onze tips voor het verwijderen van schimmel uit schoenen echter nuttig zijn. Anders wordt het tijd voor een nieuwe aankoop - een bepaald model zal ButyModne.pl zeker in het oog springen!