Hoe schimmel uit schoenen verwijderen?


Wanneer je je schoenen klaarmaakt voor het nieuwe seizoen, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan. Witte aanslag op schoenen, die vooral op zwarte schoenen gemakkelijk te zien is, kan schimmel blijken te zijn. Soms is de kleur van de bloei grijs, groenachtig of bruin. U herkent het zeker aan de onaangename muffe geur die kenmerkend is voor kelders. Een dergelijke schimmel is te vinden op zowel natuurlijk leer als op plastic schoeisel. Hoe ermee om te gaan? Hoe schimmel uit schoenen verwijderen?

Waar komt schimmel op schoenen vandaan?

Schimmelvorming wordt bevorderd door vochtige omstandigheden waarin schoenen worden gebruikt of opgeslagen. De factor die schimmel veroorzaakt, is de langdurige opslag van vochtig schoeisel dat niet grondig is gedroogd als het nat is, maar ook het bewaren van schoenen op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld in een kelder. Schimmel wordt gevormd door de vermenigvuldiging van saprofytische schimmels. Hun mycelium ontwikkelt zich op het schoeisel en bedekt het met een "schapenvacht", wat een schadelijk fenomeen is van schimmel.

Hoe kom ik van schimmel op mijn schoenen af?

Als profylaxe heeft gefaald en er schimmel op uw schoenen is ontstaan, zijn er manieren om er vanaf te komen. Een beproefde manier om schimmel te verwijderen is de milieuvriendelijke methode azijn met water. Probeer de mal eerst schoon te maken met alleen een droge, harde schoenborstel. Dit moet voorzichtig gebeuren, zodat de schimmel niet dieper doordringt. Het residu kan het beste worden verwijderd met een vochtige doek. Een goede reiniging houdt in dat je je schoenen wast met een 1: 1 oplossing van azijn en water. Vervolgens is het aan te raden de schoenen af ​​te drogen met keukenpapier of een droge doek. Schoenen die op deze manier worden schoongemaakt, moeten in een goed geventileerde ruimte worden gedroogd, bij voorkeur in de herfst en winter bij de verwarming (maar niet erop of eronder, zodat de schoenen niet vervormen). Een andere methode is het gebruik van terpentijnolie en glycerine. Spuit eerst het oppervlak van de schoen met de olie en wrijf vervolgens de glycerine in het leren bovenwerk.

De bovenstaande methoden werken echter niet voor schoenen van suède of materiaal. Hier moet u spiritus of andere alcohol met een hoog percentage alcohol of ammoniakwater gebruiken (een oplossing van ammoniak met water). Er is echter geen garantie dat het reinigen van schimmels van een dergelijk veeleisend materiaal succesvol zal zijn. Denk eraan om voorzichtig te werk te gaan en deze procedure niet vaak te herhalen, omdat alcohol met een hoog percentage de huid kan uitdrogen en bijgevolg kan leiden tot de vernietiging van schoenen.

Als de schimmel ondanks uw inspanningen niet is verdwenen of weer is verschenen en de schoenen muf ruiken, kunt u proberen een sterker middel te gebruiken of de schoenen aan de schoenmaker geven. Het is echter het beste om dit onaangename fenomeen te vermijden door uw schoeisel goed te verzorgen en te onderhouden. De laatste, maar meest gekozen oplossing is de aanschaf van nieuwe schoenen. Dus als je oud bent? slofjes beschimmeld en je wilt niet tegen de overval vechten, misschien vind je de modellen leuk zwarte platte enkellaarsjes met Y225 gespen of Marquiz Warme zwarte bontzakken. Voor mannen raden we het echter aan Chelsea laarzen, bijv. Bruine leren enkellaarsjes of Leren enkellaarsjes aan de Nikopol 702 rits.

Hoe schimmel op schoenen voorkomen?

 • U dient uw schoenen na elk gebruik schoon te maken, bij voorkeur met een borstel en schoon water.
 • Je moet ook het binnenste gedeelte van de schoen wassen en de binnenzooltjes wassen.
 • Natte schoenen moeten langzaam worden gedroogd, bij voorkeur bij kamertemperatuur, in een geventileerde ruimte of buiten. Voor dit doel mogen schoenen niet op een radiator of met een föhn worden gedroogd, omdat dit kan leiden tot scheuren of vervorming van de schoenen.
 • Voor de schoenenverzorging moeten geschikte producten worden gebruikt. Nerfleer vereist vet. Suède en nubuck kunnen niet worden behandeld met poetsmiddelen en crèmes voor nerfleer. Wanneer schoenen gemaakt zijn van waterdichte materialen, is het noodzakelijk om de schoenen goed te impregneren en in de was te zetten.
 • Metalen elementen in schoeisel, zoals sluitingen en oogjes voor schoenveters, moeten worden ingevet om roest te voorkomen.
 • Het wordt aanbevolen om schoenen niet in de wasmachine te wassen.

Hoe schoenen op te bergen zodat ze niet rotten?

Een goede schoenenopslag is niet zonder betekenis voor het voorkomen van schimmel op schoeisel. Bewaar altijd schone en droge schoenen in de lockers. De beste manier om je schoenen in vorm te houden, is door schoenspanners of andere vulmiddelen zoals karton of kranten te gebruiken. Om de schoenen te beschermen tegen stof, vervorming en tegelijkertijd het interieur niet rommelig te maken, bieden fabrikanten verschillende opslagmethoden aan. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen schoenen worden opgeborgen in schoenenkasten, opbergers en kledingkasten. Er zijn verschillende mogelijkheden op de markt om schoenen binnenshuis op te bergen: op planken, rails, ladders, rekken. Bovendien kunt u uw schoenen beveiligen en tegelijkertijd de orde bewaren door een van de onderstaande oplossingen te gebruiken:

 • Houten kisten - ze zijn een ideale plek voor het opbergen van schoenen, ze gaan relatief lang mee in vergelijking met kartonnen dozen. Ze bieden voldoende ruimte, beschermen tegen licht en zorgen voor voldoende luchtcirculatie. Ze worden aanbevolen door de fabrikanten van schoenen van de hoogste kwaliteit.
 • Schoenendozen - goedkope, gemakkelijk toegankelijke vorm, in winkels kunnen we kartonnen, plastic en stoffen dozen vinden.
 • Zakjes - we besparen ruimte, maar zorgen niet voor voldoende scheiding van ander schoeisel in de kledingkast. Er zijn zelfs geurzakjes op de markt.
 • Hangers - een goede oplossing voor laarzen en hoge laarzen, door het bovendeel met clips te bevestigen. Het is het beste om het vast te zetten met bijvoorbeeld een karton onder de clip, zodat het geen afdruk achterlaat op leren schoenen.
 • Organizers voor de deur of wand van de kledingkast - een goedkope oplossing. Stoffen organizers met opgestikte zakken zorgen ervoor dat je je garderobe netjes kunt houden.

Als je bovenstaande adviezen opvolgt, je schoenen goed verzorgt en opbergt, zal schimmel ze waarschijnlijk niet aantasten. Als dit toch gebeurt, kunnen onze tips voor het verwijderen van schimmel uit schoenen nuttig zijn. Anders is het tijd om een ​​nieuwe aankoop te doen - een model zal zeker uw aandacht trekken op KeeShoes!