Hoe kies je in 4 simpele stappen de beste balletschoenen?


Balletschoenen zijn er in verschillende stijlen en kleuren en zijn gemaakt van verschillende materialen. Zo'n brede selectie kan overweldigend zijn voor een beginnende ballerina. Om je twijfels weg te nemen, hebben we deze gids opgesteld, waaruit je leert welke balletschoenen het beste zullen werken.

Met de gratie van een ballerina

De bewegingen van de ballerina zijn extreem licht, subtiel en gracieus. Allemaal dankzij het juiste uiterlijk, delicate kleding en goed passende schoenen. Als je zo gracieus en luchtig wilt bewegen, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan het schoeisel dat je draagt ​​bij balletlessen en uitvoeringen.

U vraagt ​​​​zich echter af hoe u de beste schoenen voor ballet kiest en welke aspecten u moet volgen? U bent bij ons aan het juiste adres! In onze gids leer je alles wat je nodig hebt om de perfecte ballerina's te kopen en te genieten van sierlijke bewegingen tijdens het dansen. Laten we beginnen!

Stap 1. Kies een materiaal

De belangrijkste uitdaging waar elke aspirant-ballerina voor staat bij het zoeken naar de perfecte schoenen, is het kiezen van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Meestal vind je ballerina's van leer of canvas. Zowel leren als stoffen balletschoenen hebben veel te bieden. Als u echter niet helemaal weet wat u van hen kunt verwachten, kan het een hele uitdaging zijn om de juiste beslissing te nemen. Om je keuze zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we de voor- en nadelen van beide materialen op een rijtje gezet.

Leren balletschoenen

Leer is een grote favoriet als het gaat om maximale sterkte en ongeëvenaarde duurzaamheid. Bovendien past het leermateriaal zich veel gemakkelijker aan de voet aan, waardoor deze er netter uitziet. Leer is ook een garantie voor meer ondersteuning, daarom wordt het aanbevolen voor kinderen en beginnende dansers. 

Aan de andere kant zijn dergelijke ballerina's veel duurder dan hun tegenhangers van canvas. Bovendien duurt het veel langer voordat ze droog zijn na het wassen of intensief zweten. Om deze redenen besluiten veel ballerina's om ballerina's van stof te kopen. 

Stoffen balletschoenen

Canvas ballerina's zijn een schot in de roos voor mensen die ze probleemloos schoon willen houden. Gewoon met de hand wassen of in de wasmachine gooien en klaar! Het beste van alles is dat dit materiaal veel sneller droogt dan klassiek leer. Opmerkelijk is ook de prijs, die aanzienlijk lager is in vergelijking met leren ballerina's. Een bijkomend voordeel van dergelijke schoenen is lichtheid. Bovendien zijn ze dunner dan leren schoenen, waardoor ze de sierlijke bewegingen van de voeten tijdens de dans beter blootleggen. Deze oplossing werkt ook bij mensen die om morele redenen geen producten van dierenhuid kopen.

Stap 2. Let op de zool

Naast het materiaal waaruit balletschoenen zijn gemaakt, is de specificiteit van hun zool even belangrijk. In principe heb je de keuze tussen een stevige zool en een gedeelde zool. Vraagt ​​u zich af hoe u ze op de juiste manier uit elkaar kunt houden? Het is makkelijk!

De volledige zool is niets meer dan een suède stuk materiaal dat op de onderkant van de balletschoen wordt geplaatst en waarvan de functie is om ondersteuning te bieden aan de voetboog. Dit type schoenen wordt meestal gekozen door beginnende ballerina's die net leren hun voeten correct te gebruiken tijdens het dansen. Met de volledige zool kun je kracht en spieren opbouwen. Hoewel het je niet veel flexibiliteit geeft, zorgt het wel voor meer weerstand onder de voetboog. 

Op hun beurt worden balletschoenen met een gespleten zool aanbevolen voor meer gevorderde mensen. In dit geval is het suède materiaal aan de onderkant van de schoen in twee delen verdeeld. Een ervan bevindt zich op de wreef van de voet en de andere op de hiel. Op deze manier wordt een uiterst esthetische voetlijn verkregen, waar alle ballerina's naar streven. Het ontbreken van vulling onder de voetboog betekent dat de schoen aanzienlijk aan flexibiliteit wint, wat je bewegingen benadrukt en het ook gemakkelijker maakt om de juiste techniek te behouden.

Stap 3. Zorg voor de pasvorm

Onthoud dat de pasvorm essentieel is als u niet wilt dat de grimas op uw gezicht veroorzaakt door ondraaglijke voetpijn de aandacht afleidt van uw nette bewegingen. Om dit te voorkomen hoef je alleen maar de juiste schoenmaat te kiezen. Houd er rekening mee dat goed passende schoenen comfortabel moeten zijn, maar niet te los of te strak. Ze moeten praktisch als een sok passen. 

Zorg er bij het passen van balletschoenen voor dat je de panty of sokken draagt ​​waarin je gaat dansen. Voor de lessen is het de moeite waard om ze thuis een paar keer te dragen, zodat je voeten eraan kunnen wennen. Dit voorkomt ongemak. Vaste, enkele of gekruiste elastische banden of linten zorgen voor een extra pasvorm.

Stap 4. Kies een kleur

Hoewel de kleur van ballerina's een volkomen subjectieve aangelegenheid lijkt te zijn, heb je zeker wat tips nodig als je het moeilijk vindt om slechts één keuze te maken. Als u van plan bent om in een conventionele vorm te spelen, kies dan voor traditionele kleuren. In de regel wordt roze aanbevolen voor vrouwen en zwart voor mannen. Zo krijgt u een professioneel eindresultaat. Als je echter alleen maar voor de lol danst, maak je dan helemaal geen zorgen over conventies. Kies de kleur van de schoenen die je het leukst vindt.

Zie je hoe gemakkelijk het is?

Zoals je kunt zien, is het kopen van balletschoenen geen bijzonder ingewikkelde taak. Zorg er echter voor dat je de transactie afrondt dat de schoenen die je kiest voldoen aan de regels die gelden in de dansstudio. Let ook goed op of je een beginner of een gevorderde danser bent. Zeker, leren balletschoenen met een volle zool zullen het examen halen bij mensen die net aan hun avontuur met dans beginnen. Als je al in staat bent om de juiste techniek veilig te behouden, zullen flexibelere schoenen met een gespleten zool zeker een hit blijken te zijn.