Een korte geschiedenis van hakken

Schoenen met hakken maken dat we ons vrouwelijker voelen, aantrekkelijker. Ze voegen een paar centimeter lengte toe, maar ook zelfvertrouwen en sex-appeal. Onze benen worden langer en het silhouet zelf slanker. Tegenwoordig worden ze geassocieerd met het attribuut van vrouwelijkheid, maar zijn ze altijd zo geweest?

We hebben duizenden jaren zonder hielen geleefd. De schoenen van de oude Grieken en Romeinen zijn niets meer dan een platte leren zool, die werd ondersteund op de voeten dankzij de enkels rond de enkels. Hoge hakken en wiggen werden alleen door acteurs gedragen, zodat kijkers in amfitheaters ze beter konden zien. In de Middeleeuwen werden op hun beurt klompen op dikke, vrij hoge hakken geplaatst, die met een dikke leren riem aan de voet werden bevestigd. Dergelijke schoenen werden gedragen door zowel vrouwen als mannen. Ze hadden echter niets te maken met elegantie, hun taak was om de gewaden te beschermen tegen modder.
Een hak die lijkt op de hak die we vandaag kennen, verscheen pas in de zestiende eeuw, en dat allemaal vanwege de schoenen van de Venetianen. Deze werden ook uitgevonden voor bescherming. Dames die naar de stad gingen, overspoeld door de lagune, moesten hun voeten en zijden jurken beschermen. Hun klompen met hoge hakken, chopins genaamd, werden ongeveer halverwege de voet op een paal ondersteund. De palen waren erg hoog, soms zelfs 75 cm hoog.

Zwarte lederen pumps Kati 715

In de 17e eeuw werd de hiel een dagelijkse realiteit ... voor mannen. Het bleek dat bij uitstek geschikt hielen tijdens het rijden, en nu vooral in de strijd, omdat het tarief rijder perfect geblokkeerd. Hierdoor stond hij waarschijnlijk in stijgbeugels en kon hij de vijand aanvallen.
Helaas moest de hiel zijn carrière opschorten tijdens de Grote Revolutie. Hij was een attribuut van aristocraten, dus het dragen van hoge hakken kan uiteindelijk worden geraakt door een guillotine. Daarom verdween hij uit de geschiedenis van de mode in Frankrijk en later in heel Europa.

Pumps On Spaghetti Espinto 456 compact

Aan het einde van de 19e eeuw waren de hielen al dicht bij hun uiteindelijke vorm. Ze gingen naar de rand van de schoen, onder de hiel, en de steun van de voetboog werd ondersteund op het houten of metalen deel van de zool. Op hun beurt, aan het begin van de 20e eeuw, werden hakken eindelijk een attribuut van vrouwen.