De beste schoenen voor een motorrijder


Om je motorfiets met precisie, balans en controle te kunnen manoeuvreren, heb je het juiste schoeisel nodig dat je rijden niet hindert. Benieuwd welke motorlaarzen het beste passen? Of misschien wil je weten of rijden op sportschoenen een goed idee is? Antwoorden op deze en andere vragen vindt u in onze gids.

Zijn motorlaarzen belangrijk?

Veel beginnende motorrijders vragen zich af of rijden op comfortabele sportschoenen wel zo'n goed idee is. Absoluut niet! Dergelijke schoenen kunnen u tijdens het rijden niet maximale veiligheid bieden en bij een ongeval kunnen ze van uw voeten glijden.

De materialen waarvan ze zijn gemaakt zijn niet bijzonder duurzaam. Dunne zolen geven onvoldoende steun aan de onderkant van je voeten, en mogelijke verstevigingen op dit gebied maken het moeilijk om de fiets nauwkeurig te besturen. Bovendien zijn dergelijke schoenen meestal niet waterdicht, dus ze zullen je niet beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden. Het ontbreken van speciaal ontworpen verstevigingen garandeert niet de veiligheid van uw voeten in het geval van mogelijke schaafwonden of stoten. Schoenveters zijn ook bijzonder gevaarlijk, omdat ze tijdens het rijden in de fiets verstrikt kunnen raken.

Zie je - wat je aan je voeten hebt, is buitengewoon belangrijk. Veel hangt immers af van je voeten. Zij zijn degenen die u helpen de motorfiets onder controle te houden, zowel tijdens het rijden als bij het stoppen, parkeren of opnieuw starten. Daarnaast worden je voeten - net als je enkels - blootgesteld aan de weg en externe factoren, zoals het weer, uitlaatgassen of hitte van uitlaatpijpen.

Om je motorfiets met precisie, balans en controle te kunnen manoeuvreren, heb je het juiste schoeisel nodig dat je rijden niet hindert. In dit artikel leer je waar je op moet letten bij het kopen ervan.

Schoenen ontworpen voor motorrijden

Motorlaarzen zijn ontworpen om maximale ondersteuning en bescherming te bieden aan de voeten en enkels van de rijder, zowel tijdens de rit als bij een ongeval. Dankzij het gebruik van duurzame en waterdichte materialen blijven je voeten droog en voel je ook tijdens lange ritten geen enkel ongemak. 

Soms - om de hielen, tenen en enkels extra te beschermen tegen schuren en stoten - hebben motorlaarzen extra verstevigingen. Motorschoeisel onderscheidt zich verder door speciale zolen die qua grip kunnen verschillen. Hierdoor krijg je steun en veiligheid, of je nu kilometers op de snelweg of over hobbelige boswegen aflegt.

Hoe herken je de perfecte motorlaarzen?

Nu je weet dat motorrijden op standaard, alledaags schoeisel niet het beste idee is, is het tijd om je kennis te laten maken met de kenmerken waarmee je in een oogwenk de perfecte motorlaarzen kunt herkennen. Werken!

Hoewel dergelijk schoeisel in het verleden van leer was gemaakt, worden nu verschillende combinaties van textielmaterialen gebruikt om het comfort van de berijder te garanderen en een maximaal ademend vermogen te garanderen. Extra ondersteuning rond de enkels, tenen en hielen garandeert weerstand tegen beschadigingen. 

Let bij het kopen van motorlaarzen op hoe de zolen zijn bevestigd. Onjuiste verbinding ervan met de rest van de schoen kan rampzalig zijn. Houd er ook rekening mee dat eventuele naden de zwakste schakel zijn bij motoruitrusting. Kies daarom voor schoenen met versterkte dubbele of zelfs driedubbele naden.

Waar moet je op letten bij het kopen van motorlaarzen?

Ten eerste duurzaamheid

Een van de meest wenselijke eigenschappen van motorlaarzen is duurzaamheid. Dergelijk schoeisel moet bestand zijn tegen mogelijke stoten en schuren. Als veiligheid uw prioriteit is, zorg er dan voor dat u gecertificeerd schoeisel kiest dat voldoet aan de juiste, strenge normen. Schoenen voor een motorrijder moeten gemaakt zijn van waterdichte materialen die de luchtcirculatie niet blokkeren. Even belangrijk is de weerstand tegen warmte die bijvoorbeeld door leidingen wordt afgegeven. Een speciaal ontworpen thermische binnenzool beschermt je voeten tegen de hitte van uitlaatgassen. 

Ten tweede de pasvorm

Bij het kiezen van motorlaarzen is het beter om geen concessies te doen aan de pasvorm. Motorschoenen moeten bijna als een sok passen en tegelijkertijd uw bewegingsvrijheid niet beperken. Een extra factor die de pasvorm beïnvloedt, kunnen de veters zijn. Gesp- of klittenbandsluitingen werken op een vergelijkbare manier. Onthoud echter dat veters die in de wind waaien een groot gevaar kunnen vormen op de weg. Zorg er dus voor dat de veters verborgen zitten onder een laagje stof.

Ten derde, ondersteuning

Een even belangrijk aspect is de ondersteuning van de enkels en voeten. Kies schoenen die bij de enkel eindigen. Dankzij speciale verstevigingen helpen je motorlaarzen je comfort te behouden tijdens langere ritten en zorgen ze voor je veiligheid in geval van een ongeval. Kies schoenen met ventilatieopeningen die vocht afvoeren om je comfortabel te houden bij warmere temperaturen. De constructie van de motorschoen moet verstevigd zijn, dit voorkomt beknelling van de voeten of enkels bij een eventueel ongeval.

Veiligheid en ondersteuning op een motorfiets

Zoals je kunt zien, zijn motorlaarzen de sleutel tot succes als het gaat om veiligheid en ondersteuning op de weg. Gelukkig wordt het kiezen van het perfecte paar met onze tips kinderspel voor jou. lange weg!