Schoenen voor lange afstanden


Of u nu een lange boswandeling maakt, een paar uur de oude stad gaat bezichtigen of een pelgrimstocht maakt, u heeft zeker het juiste schoeisel nodig. Vraag je je af welke schoenen geschikt zijn voor lange afstanden en ben je op zoek naar de meest comfortabele optie? U bent op de juiste plaats!

Comfort is belangrijk

Comfort moet altijd je topprioriteit zijn, vooral als je lange wandelingen hebt gepland. Om dit te garanderen, moet u speciale aandacht besteden aan de breedte en lengte van de schoenen, evenals aan de demping. Het is dankzij dit dat het de stabiliteit en grip tijdens het lopen verhoogt en tegelijkertijd de druk op je voeten vermindert.

Zorg ervoor dat de binnenzool in de schoen niet alleen voor demping zorgt, maar ook de voetboog goed ondersteunt. Het moet gemaakt zijn van schuim of gel, waardoor het zich in een oogwenk aan de vorm van de voet aanpast, wat u een hoog gebruikscomfort biedt. 

Als je platvoeten hebt, zoek dan naar schoenen die je veel stabiliteit geven, terwijl je ook de controle over de beweging overneemt. Denk er bij een hoge verhoging aan om de schokabsorptie te verhogen. Aan de andere kant zullen schoenen met een relatief harde maar flexibele zool die voor een goede stabilisatie in het hielgebied zorgt, werken voor een standaard schacht.

Zijn hardloopschoenen geschikt voor lange wandelingen?

Veel mensen vragen zich af of hardloopschoenen geschikt zijn voor lange wandelingen en stoppen met het kopen van een apart paar. Hoewel hardloopschoenen relatief licht zijn, wat een welkome eigenschap is om te wandelen, is het belangrijk om te onthouden dat de voetbiomechanica van lopen compleet verschilt van dynamisch hardlopen.

Bij het lopen raakt de voet meestal eerst de grond in het hielgebied. Tijdens de run verschuift dit punt echter naar het middenvoetsgebied. Bovendien hebben hardloopschoenen meestal een hardere zool, wat voor ongemak en pijn in de voeten kan zorgen bij het lopen.

Daarom is het beter om geen hardloopschoenen te dragen om te wandelen. Vraag je je af wat de kenmerken moeten zijn van schoenen voor lange marsen? Lees verder om het antwoord te vinden!

Waar moet ik op letten bij het kopen van wandelschoenen?

Wandelschoenen moeten stabiel en flexibel zijn, zodat de voet soepel en onbeperkt kan bewegen. Vergeet je niet aan te passen aan het weer. Kies op regenachtige dagen waterdichte modellen en kies in de hete zomer schoenen gemaakt van ademende, ademende materialen. Bovendien moeten ze een passende pasvorm hebben.

Als u schoeisel probeert waarin u lange afstanden wilt afleggen, zwaai dan met uw tenen en buig ze. Deze beweging moet ongehinderd zijn. Onthoud echter dat te veel ruimte achterlaten met uw vingers fataal kan zijn. De voet zal naar voren gaan bewegen, u zult ongemak voelen en blaren en likdoorns zullen op uw voeten verschijnen.

Als het paar schoenen een beetje strak aanvoelt en je hoopt het uit elkaar te houden, koop dan niet. Kies schoenen waarin u zich vanaf het begin comfortabel en comfortabel voelt.

Vermijd te strakke schoenen

Lange uren op uw voeten kunnen ervoor zorgen dat uw voeten opzwellen. Kies daarom in geen geval te strakke schoenen. Besteed aandacht aan zowel hun lengte als breedte. Kies een model dat je tenen voldoende ruimte geeft en niet over je hiel schuurt waardoor er pijnlijke blaren ontstaan.

Houd bij het kiezen van de maat van je wandelschoenen rekening met de dikte van de sokken die je voor lange afstanden wilt dragen. Hun dikte kan een reële impact hebben op het algehele comfort van het gebruik van een bepaald paar schoenen.

Voordat u aan een lange route begint, moet u de gekochte schoenen op kortere afstanden testen. Zo weet je zeker dat de schoenen zo comfortabel mogelijk zitten.

Stijf of flexibel?

Twijfel je tussen een flexibeler en een stijver model? Het is voldoende dat u - los van uw eigen voorkeuren - nadenkt over het soort terrein waarop u wilt reizen. Trottoirs en beton dat alomtegenwoordig is in steden, is beslist een veel moeilijker gebied om te overwinnen in vergelijking met veldweiden.

Kies bij het kiezen van rotsachtige oppervlakken stijve schoenen die uw voeten beschermen tegen oneffen terrein. Onthoud echter dat stijve schoenen meestal veel zwaarder zijn dan flexibele schoenen. Als gevolg hiervan kunt u zich sneller vermoeid voelen.

Wissel regelmatig van schoenen

Aandacht! Zelfs het best passende model kan verslijten. Gescheurde zolen kunnen bijdragen aan een verslechtering van de grip en stabiliteit van de schoen. Vergeet daarom niet om uw wandelschoenen regelmatig te vervangen zodra u schaafwonden op de zolen constateert. 

Versleten schoenen kunnen niet alleen ongemak veroorzaken tijdens het wandelen, maar ook het risico op blessures vergroten. Als je er vatbaar voor bent, kies dan voor meer gebouwde modellen die je stabiliteit rond de enkel geven.

In een gezond lichaam, gezonde geest

U weet ongetwijfeld dat wandelen veel voordelen heeft voor uw gezondheid. Het beste van alles is dat je geen luxe uitrusting of dure uitrusting nodig hebt om te lopen. Het enige wat je nodig hebt is een goed geselecteerd paar schoenen. We zijn er zeker van dat onze tips je hierbij zullen helpen.