Hoe zout van suède schoenen verwijderen?


In het winterseizoen is strooizout essentieel voor de veiligheid, niet alleen voor voetgangers maar ook voor automobilisten. Uw schoenen zullen echter zeker lijden onder de negatieve effecten ervan. De lelijke witte aanslag die je erop ziet, heeft een negatief effect op het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Hoe verwijder je effectief en veilig zout van suède schoenen? Hier zijn een paar tips.

Suède schoenen zijn bijzonder gevoelig voor de effecten van zout, dat gemakkelijk tussen de vezels van het materiaal doordringt, waardoor het verkleurt en geleidelijk verslechtert. We zijn er bijna zeker van dat de vernietigende werking van zout vaak invloed heeft gehad op het uiterlijk van je schoenen. Bovendien had het zeker ook impact op je portemonnee, want lelijke witte vlekken zorgden voor onherstelbare schade. Dus wat moet er worden gedaan om suède schoenen er tijdens en na het winterseizoen als nieuw uit te laten zien? Leer effectieve methoden om zout uit suède schoenen te verwijderen.

Hoe zout van suède schoenen te verwijderen?

1. Preventie is het allerbelangrijkste

Schoenen gemaakt van suède moeten onmiddellijk na aankoop goed worden geïmpregneerd. Herhaal deze procedure regelmatig, vooral in het winterseizoen, wanneer schoenen bijzonder worden blootgesteld aan zout en vocht.

Ook is het belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen. Het moet niet alleen goed zijn afgestemd op het soort materiaal, maar ook op de kleur ervan. Wil je er zeker van zijn dat de impregnering niet verkleurt of de kleur van het suède verandert, test deze dan voor gebruik op het nauwelijks zichtbare oppervlak van de schoen of kies voor een kleurloze voorbereiding.

Een ander belangrijk element is een snelle reactie op eventuele vervuiling. Probeer je schoenen zo snel mogelijk schoon te maken, want achtergebleven vuil kan de stofstructuur binnendringen en verkleuringen of vlekken achterlaten die na verloop van tijd steeds moeilijker te verwijderen zijn.

2. Goede zorg

Mochten er ondanks alle inspanningen toch zoutvlekken op de schoenen komen, maak deze dan goed schoon.

  • Veeg je schoenen om te beginnen voorzichtig af met een licht vochtige doek om overtollige modder en zand te verwijderen.

  • Laat de schoenen volledig drogen. Houd er rekening mee dat de schoenen tijdens het drogen niet aan direct zonlicht mogen worden blootgesteld en niet in de buurt van een intense warmtebron mogen worden geplaatst, wat kan leiden tot vervorming en lelijke vormverandering. Het is het beste om suède droog te reinigen om de borstelstructuur niet te beschadigen.

  • Als de schoenen droog zijn, gebruik dan een speciale rubberen borstel die is ontworpen om de klonterige en plakkerige plekken op het suède te verwijderen. Wrijf zachtjes over de borstelharen totdat de zoutvlokken van het oppervlak van de schoen verdwijnen.

  • Gebruik ten slotte een suède reinigingsrubber, dat niet alleen vuilresten op het oppervlak verwijdert, maar ook uw natuurlijke uitstraling van uw schoenen herstelt.

3. Zelfgemaakte manieren om zout van suède schoenen te verwijderen

Als je geen geld wilt uitgeven aan bereidingen en producten die in de winkel verkrijgbaar zijn, kun je vervangers gebruiken die je thuis kunt vinden voor kleine, zoutvlekken.

  • De korst van het brood - droge schoenen wrijf zachtjes over de binnenkant van de huid. Dankzij de absorberende eigenschappen absorbeert het zoutafzettingen, waardoor de schoenen klaar zijn voor het volgende gebruik.

  • gum - het kan een veel goedkopere vervanging zijn voor professionele suède elastiekjes die verkrijgbaar zijn in schoenenwinkels.

Schoenen wassen in de wasmachine - is dat een goed idee?

Vaak is het eerste idee om snel vuil van schoenen te verwijderen, ze in de wasmachine te wassen. Dit is echter absoluut een slecht idee, vooral met suède. Dit materiaal tolereert geen overvloedig contact met water, vooral niet wanneer het volledig ondergedompeld is. Het wassen van suède schoenen in een wasmachine zal zeker resulteren in hun onomkeerbare vervorming of schade aan het materiaal, waardoor niet alleen het zout, maar ook een van de paren uit je collectie wordt verwijderd.