Hoe babyschoentjes kopen? Het is kinderspel!


Wetenschappers zijn het er unaniem over eens dat op blote voeten lopen de gezondste manier is voor kindervoeten. Wanneer uw kind echter begint te groeien, heeft hij goed passende schoenen nodig die hem beschermen terwijl hij de charmes van de wereld om hem heen ontdekt. Vraag je je af hoe je kinderschoenen koopt om niet gek te worden en failliet te gaan? Onze gids helpt je hierbij!

Van kruipen tot de eerste stap...

De aankoop van de eerste schoenen is een spannende gebeurtenis voor de ouders van een kind! Voordat u echter over stijlen en kleuren gaat nadenken, moet u weten op welke kenmerken u moet letten bij het kopen van schoenen voor uw kind. 

In onze gids vindt u veel effectieve tips die u zullen helpen bij het kiezen van kinderschoenen. Laten we beginnen!

Waar moet je op letten bij het kopen van babyschoentjes?

De juiste kinderschoenen zorgen voor de juiste hoeveelheid ruimte. Hierdoor laten ze de vrije, volledig natuurlijke ontwikkeling van kleine voetjes toe. Slecht passend schoeisel zorgt op latere leeftijd voor platvoeten en andere voetproblemen.

Er zijn verschillende elementen waar u speciaal op moet letten bij het kiezen van schoenen voor uw kind. Ten eerste moeten schoenen speciaal ontworpen zijn voor kindervoeten. Bovendien moeten schoeisel speciaal ontworpen zolen en een veiligheidsneus hebben. De verstelbare sluiting is net zo belangrijk. Lees verder en zie welke andere aspecten cruciaal zijn.

Flexibele, antislip zolen

Zolen in kinderschoenen moeten flexibel zijn. Hierdoor wordt de beweging van de voet niet beperkt en kan deze natuurlijk lopen en zal de voet van het kind zich goed ontwikkelen. 

Vraag je je af hoe je kunt controleren of de zolen flexibel genoeg zijn? Het is makkelijk! Probeer de schoen dubbel te vouwen. Als het je is gelukt om de hiel- en teenbox te combineren, ben je op weg om de perfecte schoen voor je kleintje te vinden.

Kies bovendien schoenen met antislipzolen. Zo voorkom je veel vallen.

Brede, ronde neus

De tenen van kinderschoenen mogen niet smal zijn. Kies schoeisel met een brede, ronde neus die voldoende ruimte biedt voor de tenen van uw kind. Dit zal niet alleen de juiste ontwikkeling van de voeten beïnvloeden, maar ook het evenwicht bewaren tijdens het verkennen van de wereld. 

Houd er rekening mee dat puntige tenen de gevoelige voetjes van je baby kunnen beschadigen, dus vermijd ze als vuur.

Verstelbare sluiting

Een verstelbare sluiting is de sleutel tot succes als u ervoor wilt zorgen dat uw kind de schoenen precies goed past. Geef daarom slip-on en zip-up schoenen op. Kies in plaats daarvan voor veterschoenen of schoenen met klittenband. 

Klittenbandsluitingen houden niet alleen de voet op zijn plaats en voorkomen dat de hiel wegglijdt, maar maken het aankleden van uw kind ook gemakkelijk voor een wandeling.

Lichtgewicht

Kinderschoenen mogen niet te zwaar zijn. De kleintjes bouwen tenslotte gewoon aan hun kracht en uithoudingsvermogen. Laat stevige schoenen je kind er niet van weerhouden de wereld te verkennen.

Ademende materialen

Kindervoeten zweten intens. Als je droog en gezond wilt blijven, hoe actief je kind ook is, kies dan voor schoenen gemaakt van ademende materialen. Op deze manier wordt zweet efficiënt over het schoenoppervlak getransporteerd en zullen je voeten niet wrijven.

Vermijd synthetisch bovenwerk. Kies in plaats daarvan schoenen van leer, canvas of katoen die perfect passen bij de voetjes van je peuter.

Hoe de maat van schoenen voor een kind aanpassen?

Te grote schoenen zijn onstabiel en maken het lopen moeilijk. Te kleine daarentegen beperken de voet en veroorzaken pijn. Vraag je je af hoe je kunt controleren of je kinderschoenen de juiste maat hebben? We haasten ons om te helpen!

Zorg er eerst voor dat de schoen voldoende ruimte rond de tenen heeft. Druk hiervoor je duim tegen de voorkant van de schoen. Als de afstand tussen de langste teen en de punt van de schoen gelijk is aan de breedte van uw duim, hebben de tenen van uw kind waarschijnlijk voldoende ruimte. 

Controleer vervolgens de hiel op overmatige speling. Gebruik je pink om ervoor te zorgen dat de voeten van je kind niet uit de schoenen glijden. Schuif het langs de hiel naar de eerste enkel. Als de hele teen past, is de schoen veel te groot. Als het je lukt om het kortere deel van de vinger naar binnen te schuiven, dan zit het te strak. 

De laatste stap is het lopen in nieuwe schoenen. Kijk goed naar uw kind en let er vooral op of de schoen goed past en comfortabel aanvoelt. Als je peuter al aan het praten is, belet niets hem om zijn mening te vragen.

Geef gebruikte schoenen op

Kindervoeten groeien verrassend snel. Hoewel het gebruik van tweedehands schoenen qua prijs een aantrekkelijke optie lijkt, is het beter om het op te geven. Kinderschoenen passen zich aan de vorm van hun voet aan. Je geeft er zeker de voorkeur aan dat de voeten van je kind zich natuurlijk ontwikkelen in plaats van te vertrouwen op een voorgevormde vorm.

Kies schoenen van bekende merken die verkrijgbaar zijn in vertrouwde winkels. Wij zijn er zeker van dat met ons advies de aanschaf van de juiste kinderschoenen kinderspel wordt.