Gebarsten schoenzool. Kan het worden gerepareerd?


Een gebarsten zool ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan het lopen ook bemoeilijken en ervoor zorgen dat er water in de schoen komt. Erger nog, het maakt je meer kans om te vallen en heeft een negatief effect op je gewrichten. Als jij dit probleem ook hebt, hebben we goed nieuws! U hoeft geen afstand te doen van uw favoriete schoenen. Gebarsten schoenzool is te repareren. Vind de antwoorden op de meest gestelde vragen en kijk hoe je je zool thuis kunt repareren.

Waarom steekt de zool uit de rest van de schoen?

Elke schoen bestaat uit veel verschillende elementen, waarvan sommige na verloop van tijd op natuurlijke wijze verslijten. Dit geldt met name voor de zool, die sterk is blootgesteld aan contact met de grond, waardoor er relatief snel gebruikssporen op verschijnen.

Houd er rekening mee dat verschillende factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor een scheur in de zool van een schoen. Schoeisel heeft immers een beperkte levensduur, die onder meer wordt beïnvloed door wijze van gebruik en opslag. Dit geldt zelfs voor schoenen van hoge kwaliteit, waarbij de zolen veel sneller kunnen verslijten dan het bovendeel. 

Afgezien van het heel vaak dragen van een bepaald paar schoenen gedurende een lange periode en de slijtage die het veroorzaakt, kan de oorzaak van het probleem zijn... de schoenen niet vaak dragen en ze opbergen in een kartonnen doos in de kelder of garage.

Op dergelijke plaatsen wordt de luchtvochtigheid verhoogd, wat het verouderingsproces van schoenen aanzienlijk versnelt. Als gevolg hiervan verliezen afzonderlijke delen van het schoeisel, zoals het bovenwerk en de zolen, hun elasticiteit en worden ze broos.

Wat bepaalt de levensduur van de zool?

In principe hangt de levensduur van een zool af van verschillende factoren. Dit zijn met name:

  • afgelegde kilometers
  • gewicht van de gebruiker van een bepaald paar schoenen
  • houdingsafwijkingen van de gebruiker
  • gang
  • soort terrein waarop moet worden gelopen
  • plaats en methode om schoenen op te bergen
  • de frequentie van het dragen van een bepaald paar schoenen

Hoe kan ik voorkomen dat de zool barst?

Een van de meest effectieve manieren om scheuren in de zool van uw schoenen te voorkomen, is ... ze regelmatig te dragen. Daar zijn ze tenslotte voor gemaakt! Onthoud dat niets voor altijd is en als je je schoenen niet draagt, verspil je het geld dat je eraan uitgeeft. 

Door een paar schoenen lang in een kartonnen doos te bewaren, helpt u de lijm te drogen en het verouderingsproces van de schoen te versnellen. Allemaal vanwege de opname van vocht, waardoor de zool barst en losraakt van de rest van de schoen. De bijwerking is ook de vorming van verkleuring op het bovenwerk.

Kun je lopen met schoenen met een gebarsten zool?

Veel mensen vragen zich af of lopen met gebarsten zolen - afgezien van er lelijk uit te zien - negatieve gevolgen heeft.

Allereerst zorgen versleten zolen voor minder grip op de grond. Het loopvlak wordt glad en dit vergroot de kans op uitglijden op oneffen of vochtige oppervlakken aanzienlijk.

Ten tweede tasten dergelijke zolen uw voeten en gewrichten intensief aan. Door de verminderde demping worden alle schokken en stoten overgebracht naar de enkels, knieën en zelfs heupen. Als gevolg hiervan kunt u ongemak en pijn in uw gewrichten gaan ervaren.

Ten derde kan ongelijkmatige slijtage van de zool van invloed zijn op de manier waarop u uw stappen zet. Dit kan op termijn vervormingen in dit gebied veroorzaken. De kortetermijneffecten van deze stand van zaken zijn onder meer: onbehaaglijk gevoel tijdens wandelingen.

Hoe een gebarsten zool thuis repareren?

Nu je weet wat de gevolgen zijn van het lopen op schoenen met een gebarsten zool, wil je ze absoluut vermijden. Om dit te voorkomen is het voldoende om de schoen te repareren. Wij adviseren hoe u dit thuis kunt doen.

Allereerst heb je de juiste schoenlijm nodig. Door een product van hoge kwaliteit te kiezen, weet u zeker dat u de beste resultaten krijgt en dat de schoenen niet weer uit elkaar vallen bij een lichte motregen. Kies bij voorkeur voor een waterdichte lijm. 

Als je te maken hebt met een uitneembare zool, is het een goed idee om de zool eerst helemaal te verwijderen. De volgende stap is het verwijderen van de oude lijm. Hiervoor kun je aceton of nagellakremover gebruiken die de lijm oplost.

Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van stof, vet en andere verontreinigingen. Gebruik dan fijn schuurpapier (150 - 180) voor een betere grip. Wrijf de bovenkant van de zool en de onderkant van de schoen totdat er ruwe oppervlakken zijn verkregen.

Breng vervolgens met een borstel of een oorstokje een kleine hoeveelheid zeer sterke lijm aan op een oppervlak, zoals de zool van een schoen, en druk het stevig aan, waarbij u ervoor zorgt dat alle randen gelijkmatig zijn. 

Voor maximaal vertrouwen dat de verbinding permanent is, kunt u de schoen omwikkelen met schilderstape en deze een nacht laten staan. U kunt hiervoor ook een rubberen band gebruiken.

Ben je bang dat je favoriete schoen zijn oorspronkelijke vorm verliest? Om dit te voorkomen, vult u de binnenkant met opgerolde kranten of sokken. Wacht minimaal 24 uur voordat je de schoen weer aantrekt. Als je overtollige lijm op de bovenkant van je schoen ziet, verwijder deze dan met een watje dat bevochtigd is met een beetje aceton of nagellakremover.

Als dit teveel voor je is, is het de moeite waard om de schoenen aan een specialist te geven. Een ervaren schoenmaker verwijdert oude naden of lijmresten, brengt een nieuwe zool aan en geeft uw schoenen een nieuw leven.