11 verrassende weetjes over hoge hakken


Het leven zonder hoge hakken zou zoveel somberder zijn. Ondanks de soms torenhoge hoogtes dragen veel vrouwen ze met plezier en kunnen ze zich niet voorstellen de deur uit te gaan zonder ze te dragen. Geen wonder! Deze schoenen benadrukken op verbazingwekkende wijze vrouwelijke vormen en voegen "dat iets" toe aan elke outfit. In dit artikel hebben we gekeken naar de meest intrigerende feiten over pinnen. Bekijk welke je het meest zal verrassen!

#1 Aanvankelijk waren hoge hakken alleen voorbehouden aan ... mannen

Je kunt het misschien moeilijk geloven, maar in de 10e eeuw werden schoenen met hoge hakken alleen door mannen gedragen. Ze waren oorspronkelijk ontworpen voor Perzische bereden krijgers. Hoge hakken zorgden ervoor dat de voeten tijdens het paardrijden niet uit de stijgbeugels gleden en hielpen de stabiliteit tijdens gevechten te behouden. 

Na verloop van tijd pikten Europese aristocraten deze trend op en begonnen het te beschouwen als een weerspiegeling van sociale status. Hij droeg zijn hakken met trots. Koning Lodewijk XIV. Deze mode was tot in de 17e eeuw erg populair bij mannen.

#2 Afvalbescherming

Interessant genoeg waren spelden honderd jaar later niet langer voorbehouden aan de elite. Ze waren ook geliefd bij de arbeidersklasse, die deze schoenen droeg om ... zichzelf te beschermen tegen de vervuiling en het afval dat alomtegenwoordig is op de wegen. Hierdoor hoefde kleding na een wandeling door de straten van de stad niet uitgebreid opgefrist te worden. 

In de 16e eeuw werden er besluiten genomen om de hoogte van hakken te reguleren om zo duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen verschillende klassen. Het gewone volk van die tijd kon schoenen dragen met een maximale hoogte van 1,2 cm, terwijl de adel en aristocratie zich hakken van 6,3 cm konden veroorloven.

# 3 De eerste vrouw op hoge hakken

De eerste vrouw die in het openbaar op hoge hakken verscheen, was Catherine de Medici, koningin van Frankrijk. Ze trok ze aan in 1955 voor haar huwelijk met Henri de Valois, de hertog van Orléans. Op deze manier wilde ze haar korte lengte verbergen. De Franse koningin heeft deze trend ongetwijfeld populair gemaakt bij vrouwen en ze droeg graag dagelijks spikes, wat - naar haar mening - haar autoriteit en vrouwelijke kracht symboliseerde.

# 4 Hieldikte en geslacht

In de loop van de tijd zijn hoge hakken populair geworden bij vrouwen. Om modellen bedoeld voor dames van heren te kunnen onderscheiden, is er een scheiding aangebracht vanwege de dikte van de hak. Dunne hakken werden een attribuut van het schone geslacht en dikkere hakken werden toegewezen aan mannen.

# 5 Verleiding van de duivel

Toen het tijdperk van de Verlichting in Europa begon, begonnen schoenen met hoge hakken te worden gezien als een soort gril van vrouwen. Mannen probeerden toen rationele oplossingen te gebruiken. Daarom begonnen ze eenvoudige kleding te dragen en gaven ze hakken volledig op. Op hun beurt weerspiegelden vrouwen die deze schoenen droegen - als gevolg van de opkomst van nieuwe denominaties en religieuze overtuigingen - zogenaamd de verleiding die van de duivel kwam.

# 6 Tijd voor een pauze

In 1800 begon de wereld - en daarmee de huidige mode - steeds conservatiever te worden. In plaats van hoge hakken kozen vrouwen voor leren schoenen met lage hakken die op herenschoenen leken. Na de Franse Revolutie verdwenen hoge laarzen bijna praktisch uit het straatbeeld. Het duurde nog tientallen jaren voordat hakken terugkeerden naar de salons.

# 7 Zuchten voor posters

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zuchten soldaten naar posters met fotomodellen in stijl pin-up meisjedie altijd opvallende hoge hakken droeg. Dit inspireerde jonge Amerikaanse vrouwen die ze niet alleen voor grotere evenementen begonnen te dragen. Een echte uitdaging voor velen van hen was het leren dansen op hoge hakken!

# 8 De eerste pin

De speld zoals we die nu kennen, werd pas in 1950 uitgevonden. Tot die tijd werden hakken van hout gemaakt. Momenteel worden verschillende materialen gebruikt voor hun productie. Interessant is dat in het Italiaans het woord pin (stiletto) betekent mes of dolk.

# 9 Feministische opstand

In 1968, tijdens de Miss America-verkiezing in Atlantic City, was er een massaal feministisch protest. Om een ​​einde te maken aan de vrijheidsbeperking, begonnen vrouwen haarkrulspelden, beha's en ook ... schoenen met hoge hakken weg te gooien.

# 10 Optische illusie

Gelukkig hebben vrouwen het dragen van schoenen met hoge hakken nog niet helemaal opgegeven en houden ze nog meer van de optische illusie die door deze schoenen wordt gecreëerd. In dergelijke schoenen wordt de rug immers bijna automatisch gestrekt en wordt de borst voorzichtig naar voren geduwd. Dit alles - samen met de toevoeging van enkele of zelfs enkele centimeters hoogte - zorgt ervoor dat het hele silhouet steeds slanker lijkt.

#11 Guinness Pin-records

21.95. Dit is het aantal seconden dat Jill Stamison nodig had om 150 meter op hoge hakken te rennen. De Amerikaan deed het in 2008 tijdens de uitzending van het ontbijtprogramma 'Live! met Regis en Kelly." 

Volgens het Guinness Book meet de hoogste schoen met hoge hakken bijna ... 4 meter. Het werd in april 2019 gecreëerd door Tunesische schoenmakers om hun vakmanschap en competentie te benadrukken en de populariteit van de schoenenindustrie in de stad Safakis te vieren.