Wij kiezen voor voetbalschoenen. Vind de antwoorden op veelgestelde vragen


Of je voetbal nu als een hobby of professioneel speelt, je realiseert je zeker hoe belangrijk het is om over de juiste uitrusting te beschikken. Een duurzame voetbal en een comfortabele outfit zijn echter niet alles. Goed geselecteerde voetbalschoenen zijn net zo belangrijk. Wij adviseren waar u op moet letten bij het kiezen ervan.

Is voetballen met hardloopschoenen een goed idee?

Veel beginnende voetballiefhebbers stoppen met het kopen van voetbalschoenen, omdat ze denken dat standaard hardloopschoenen voldoende zullen zijn. Hoewel het mogelijk is om met dergelijk schoeisel te voetballen, is het zeker geen aanbevolen oplossing. 

Allemaal dankzij een totaal ander ontwerp van beide modellen, die zijn ontworpen voor totaal verschillende activiteiten. Hoewel je eigenlijk rent tijdens het voetballen, is de bewegingsstijl van je voet niet hetzelfde als bij klassiek joggen. De bewegingsrichting verandert vaak snel en schoenen die daar niet aan aangepast zijn, kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van blessures aan het enkel- en kniegewricht.  

Bovendien voorkomen voetbalpluggen, dankzij een speciaal ontworpen zool, uitglijden en zorgen ze voor een betere hechting aan het oppervlak, waardoor de effectiviteit van het spel toeneemt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van voetbalschoenen?

Nu je weet dat voetballen met hardloopschoenen een slecht idee is, zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden voordat je het juiste schoeisel aanschaft. Er zijn veel verschillende modellen op de markt en de verkeerde keuze kan ernstige gevolgen hebben voor je toekomstige succes op het veld.

Voetbalschoenen moeten zeker relatief licht zijn. Licht schoeisel zorgt voor een betere behendigheid en maakt het gemakkelijker om sneller te bewegen. Dit alles vermindert in feite de vermoeidheid van de speler aanzienlijk.

Bij het kiezen van voetbalschoenen moet je ook rekening houden met het veld, het materiaal van het bovenwerk, het comfort van de drager, de voetbalpositie en zelfs de speelstijl. Lees verder voor details.

Is het oppervlak van belang bij het kiezen van voetbalschoenen?

Veel mensen geloven dat één model schoenen perfect is voor verschillende soorten oppervlakken. Niets kan meer mis zijn! Pluggen die niet aangepast zijn aan het oppervlak kunnen een spectaculaire val en een pijnlijk letsel tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, moet u bij het kopen van schoenen nadenken over de ondergrond waarop u gaat spelen. 

Als wedstrijden op natuurgras plaatsvinden, kies dan het FG- of SG-model. De eerste werkt goed op harde oppervlakken, zoals droge oppervlakken, terwijl de tweede goed werkt op nat, enigszins modderig gras. Als je van plan bent om op kunstmatige velden te spelen, kies dan het AG-model.

Bedenk dat een verkeerde modelkeuze jammer kan zijn wanneer uw voet door ongeschikte pluggen in de grasmat vast komt te zitten en u onaangenaam valt.

Welk materiaal van voetbalschoenen moet je kiezen?

In principe zijn voetbalschoenen verkrijgbaar in twee versies - leer en synthetisch. De keuze van het bovenmateriaal hangt af van een aantal aspecten die we hieronder hebben besproken.

Bij het observeren van professionele spelers kun je het voordeel van synthetische schoenen merken, maar leren schoenen zijn zeker duurzamer en bieden volgens sommigen meer comfort. Allemaal dankzij de fenomenale aanpassing van de huid aan de voet. Aan de andere kant is het grootste nadeel van leren bovendelen hun neiging om water op te nemen. Als het spel in natte of vochtige omstandigheden wordt gespeeld, kunnen de schoenen zwaarder worden en het moeilijk maken om snel te rennen. 

Kunststoffen zijn voor het grootste deel ongetwijfeld lichter en kunnen daarom veel sneller worden overgedragen. Bovendien onderscheiden synthetische schoenen zich door een lagere prijs, hoewel in het geval van innovatieve modellen de prijs hoger kan zijn dan lederen tegenhangers. In tegenstelling tot hen kunnen synthetische voetbalschoenen zich ook niet aanpassen aan de vorm van de voet, waardoor ze minder comfortabel kunnen zijn.

Hoe pas je de maat van je voetbalschoenen aan?

Koop in ieder geval geen paar voetbalschoenen alleen omdat je favoriete speler hetzelfde heeft. Comfort is essentieel en we voelen het allemaal anders.

Voetbalschoenen moeten voldoende ruimte bieden bij de teen en tegelijkertijd goed aansluiten op de voet om uitglijden te voorkomen. Onthoud echter dat te strak schoeisel pijnlijke blaren kan veroorzaken, wat de effectiviteit van uw spel aanzienlijk zal beïnvloeden.

Zijn voetbalpositie en speelstijl van belang bij het kiezen van voetbalschoenen?

Naast de juiste selectie van de maat van schoenen, het materiaal van het bovenwerk en deze op het oppervlak afstemmen, is het de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan ... de voetbalpositie. Schoenenfabrikanten overtreffen elkaar in innovatieve oplossingen en ontwerpen schoenen die passen bij de stijl van het spel.

Voor aanvallers zijn lichte paar schoenen perfect, waardoor je zonder problemen een plotselinge verandering van richting en versnelling kunt maken. Op hun beurt moeten verdedigers kiezen voor duurzame modellen die een betere voetbescherming en volledige controle bieden, waardoor de balpass op een schone, onberispelijke manier wordt uitgevoerd. Voor keepers raden we schoenen aan met een uitstekende hechting aan de grond en een extra bovenvoering.

Hoe de levensduur van voetbalschoenen verlengen?

Wij zijn er zeker van dat u met ons advies de juiste keuze maakt. Onthoud echter dat zelfs de best geselecteerde voetbalschoenen je niet lang van dienst kunnen zijn als je er niet goed voor zorgt. Om de levensduur van je schoenen te verlengen, is het essentieel om je voetbalschoenen regelmatig schoon te maken, te drogen en te desinfecteren.