We kiezen de eerste schoenen voor de baby


Heeft je kleintje eindelijk zijn eerste stapjes gezet? Gefeliciteerd! Je barst vast van trots en kunt niet wachten om eindelijk schattige babyschoentjes te kopen die bij al deze mooie stijlen passen. Aandacht! Het is een zeer verantwoordelijke taak. Neem de tijd en neem geen overhaaste beslissingen. In onze gids vind je waardevolle tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Eerste stapjes = eerste schoenen?

Wanneer je baby zijn eerste wankele stapjes begint te zetten, moet je een enorme trots en opwinding voelen. In tegenstelling tot wat het lijkt, hoef je niet meteen naar de dichtstbijzijnde schoenenwinkel om leuke schoenen te kopen. Ze zouden een onnodige barrière vormen tussen de voeten van uw kind en de grond. Als gevolg hiervan zou het nog moeilijker worden om het evenwicht te bewaren en zou het ontdekken van de wereld effectief kunnen worden verstoord. 

Bij het leren lopen is het ontzettend belangrijk om de grond onder je voeten te voelen. Met blote voeten kan uw kind gemakkelijk de omgeving verkennen. Het vermogen om de grond te voelen waaronder hij loopt, zal hem niet alleen helpen zijn evenwicht en coördinatie te behouden, maar ook zijn zintuigen ontwikkelen. Vertrouwen op schoenen kan de ontwikkeling van voet- en enkelspieren belemmeren.

Als je je peuter echter niet wilt blootstellen aan de kou of het onaangename gevoel van een ruw oppervlak, kies dan voor zachte en lichte sokken met antislip-inzetstukken. Zo blijft je kindje vrij en hebben zijn voetjes extra bescherming.

Dus wanneer moet je je eerste schoenen kopen?

Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op een individuele manier. Hoewel het moment waarop hij zijn eerste stapjes begint te zetten tussen de 8 en 18 maanden ligt, is het de moeite waard geen schoenen te kopen totdat uw kind voldoende zelfvertrouwen heeft om praktisch zonder de hulp van een volwassene te lopen.

Dit is wanneer ze steun nodig heeft in de vorm van haar eerste schoenen, en je zult eindelijk kunnen kiezen uit een heleboel modellen met charmante versieringen.

We kopen onze eerste schoenen

Nu je weet dat het tijd is om je eerste paar schoenen te kopen, is het tijd om aan de slag te gaan. Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we een aantal tips verzameld.

Kinderschoenen zijn er in verschillende kleuren en designs. Voordat u echter het model kiest dat uw hart het meest zal stelen, moet u zich concentreren op belangrijkere - dan visuele - aspecten. 

Fit

Het belangrijkste element bij het kopen van de eerste schoenen voor een kind is de juiste pasvorm. U weet vast hoe ondraaglijk strakke schoenen kunnen zijn en u wilt waarschijnlijk dat uw kind dit ongemak nooit hoeft te ervaren. 

Misschien verrassen we je, maar bij baby's zijn de zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van prikkels uit de omgeving nog niet volledig ontwikkeld. Als gevolg hiervan kan het zijn dat uw kind niet het gevoel heeft dat de schoenen die u kiest oncomfortabel zijn. En zelfs als hij dat doet, kan het een wonder zijn om het je te laten weten. Om problemen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de breedte en lengte van de voeten van uw kind kent. 

Materiaal en afwerking

Kinderschoenen moeten gemaakt zijn van zachte, flexibele en ademende materialen, bijvoorbeeld natuurlijk leer. Alle naden, randen en afwerkingen moeten zo zacht mogelijk zijn. Zo schuurt er niets aan de voetjes van je baby. 

Het bovenwerk moet breed genoeg zijn om de vingers vrij te laten bewegen. Zorg er ook voor dat het niet te hoog is. Schoenen die boven de enkel eindigen, lijken toevallige blessures te voorkomen, maar helaas belemmeren ze een goede ontwikkeling van spierkracht. Zorg er ook voor dat de schoenen zo licht mogelijk zijn. 

Zolen en inlegzolen

Zolen in babyschoenen moeten flexibel en antislip zijn. Hierdoor kan je peuter veel veiliger de wereld om hem heen verkennen. Pas op voor stijve zolen die het leren lopen bemoeilijken.

Zoek naar schoenen met ademende inzetstukken van natuurlijke, zachte materialen. Hierdoor zal de voering zich aanpassen aan de vorm van de voet van je peuter en zal hij maximaal comfort voelen.

Sluiting

Even belangrijk is de juiste keuze van bevestigingsmiddelen in schoenen. Twijfel je tussen klittenband en veters? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de sluiting voldoende steun biedt aan kindervoeten en dat de hiel er niet uit glijdt tijdens het lopen.

Als uw kind niet wil meewerken als het zich klaarmaakt om het huis te verlaten, trek dan schoenen met klittenband aan. Het nadeel van deze oplossing is dat je kind ze gemakkelijk zelf kan losmaken als je ze even uit het zicht laat. Schoenen met veters aantrekken kost wat meer tijd, maar het oplossen ervan is niet zo eenvoudig. Zorg er echter voor dat u de knopen strak aandrukt om struikelen en pijnlijke vallen te voorkomen.

Zijn tweedehands babyschoentjes een goed idee?

U mag in geen geval besluiten om tweedehands kinderschoenen te kopen. Onthoud dat de voeten van elke persoon uniek zijn, wat vooral belangrijk is in het geval van net ontwikkelende baby's. Gebruikte kinderschoenen zijn aangepast aan de kenmerken van de voeten van een andere peuter, waardoor ze de voeten van uw kind niet voldoende ondersteunen.

Gelukkig vindt u in onze online winkel een ruime keuze aan modellen die speciaal zijn ontworpen voor kindervoeten. We genieten van uw winkelen!