We adviseren hoe je voor zwarte schoenen moet zorgen, zodat ze er altijd als nieuw uitzien


Veel mensen denken dat zwarte schoenen geen vuil laten zien. Er kan niets meer mis zijn! Zwarte schoenen worden vies als alle andere, en als ze niet goed worden onderhouden, kunnen ze er lelijk uitzien en zelfs de meest zorgvuldig passende outfit verpesten. Wij adviseren over het onderhoud van zwarte schoenen, zodat ze er altijd als nieuw uitzien.

Praktische kleur

Zwart is een zeer praktische kleur. Het past bij bijna alle stijlen en is relatief gemakkelijk te verzorgen. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om zwarte schoenen te kopen. 

Sommigen zijn echter van mening dat dergelijke schoenen geen vuil vertonen. Er kan niets meer mis zijn! Zwarte schoenen kunnen, net als alle andere, vuil worden onder invloed van gebruik of zelfs onjuiste opslag. Stof, zand en modder verzamelen zich erop. 

Ongereinigde en slordige schoenen kunnen, ongeacht de kleur, sneller verslechteren. Als je niet in een nieuw paar wilt investeren, lees dan zeker de tips die we voor je hebben opgesteld. Zo zien je zwarte schoenen er altijd als nieuw uit!

Hoe zorg je voor zwarte suède schoenen?

Zwarte suède schoenen kunnen erg vervelend zijn. Zeker als je ze vergeet te impregneren voor het eerste gebruik. Gelukkig gaat er niets verloren!

Het is mogelijk om vuil van suède te verwijderen. Koop een speciale borstel met zachte haren om vuil te verwijderen. U kunt met succes een kledingrol of plakband gebruiken om het resterende dierenhaar te verwijderen. Borstel vervolgens de schoenen om ze een perfecte look te geven.

Denk eraan om je suède schoenen regelmatig te impregneren. Zo voorkom je effectief hardnekkige vlekken en lelijke verkleuringen.

Om sporen van strooizout te verwijderen, heeft u ... warme melk nodig. Het enige dat u hoeft te doen, is een zachte spons in een vloeistof dopen en het overtollige materiaal eraf knijpen en vervolgens over de plaats wrijven waar de strepen verschenen. Herhaal deze handeling totdat je tevreden bent en geniet van je schoenen die er als nieuw uitzien.

Hoe zorg je voor zwarte leren schoenen?

Zwarte leren schoenen zijn veel gemakkelijker te onderhouden dan suède. Meestal is een vochtige doek voldoende om vuil en puin weg te vegen.

Zuiveringszout is ook nuttig voor hardnekkige vetvlekken. Wrijf het met een natte borstel met fijne haren in de bovenkant van de schoen en veeg het vervolgens af met een vochtige doek.

Vergeet niet je leren schoenen regelmatig te oliën. Zo voed je niet alleen het materiaal, maar voorkom je ook scheurvorming. 

Even belangrijk is het regelmatig poetsen van schoenen. Koop een speciale schoenpoets en wrijf deze voorzichtig op je schoenen. Hiervoor kunt u een oude handdoek of een gebruikte sok gebruiken. Wanneer u het product grondig op het bovenwerk verdeelt, borstel het dan krachtig. Daarnaast kun je je schoenen poetsen met een droge doek.

Hoe zorg je voor zwarte sneakers?

Voordat je begint met het schoonmaken van je sneakers, moet je ervoor zorgen dat je je veters verwijdert. Schud eerst hardnekkig stof en vuil af. U kunt een harde borstel gebruiken om de modder te verwijderen. 

Meng vervolgens warm water en een beetje afwasmiddel in een kom tot schuim. Doop er een borstel in en schrob voorzichtig alle schoenen zonder ze in het water te leggen. Een vochtige doek helpt je om het schuim te verwijderen.

Schoenen die op deze manier worden schoongemaakt, mogen in geen geval uitdrogen bij directe hitte. Vermijd zonlicht, radiatoren en drogers. Wees geduldig en laat ze vanzelf drogen. Stop opgerolde kranten of opgerolde sokken in de schoen om vormverlies te voorkomen.

Vergeet de details niet!

De zool en veters worden vaak over het hoofd gezien bij het schoonmaken van schoenen. Maak die fout niet! Zelfs de meest zorgvuldig gewassen zwarte sneakers zien er niet goed uit als deze details vuil blijven. 

Gebruik een spons en afwasmiddel om het zwarte rubber schoon te maken. Je kunt je veters wassen met een black wash of ze met de hand reinigen in een oplossing van zeep en warm water. Droog ze plat op een schaduwrijke plaats.

Hoe vervaagde zwarte schoenen te redden?

Zwart materiaal heeft de eigenschap dat het onder invloed van water en licht zijn kleur verliest. Vraag je je af of je vervaagde zwarte schoenen nog te redden zijn, of is het tijd om ze af te schrijven? 

Gelukkig is het mogelijk om zwarte schoenen, waarvan het bovenwerk zijn originele kleur heeft verloren, te herstellen! Voor leren schoenen komt zwarte schoensmeer goed van pas. Kleed je schoenen zorgvuldig aan, en je bent klaar!

De zaak ligt iets gecompliceerder als u te maken heeft met suède of stoffen schoenen. Onthoud dat niets onmogelijk is, en het enige dat u nodig hebt, is een gespecialiseerde kleurstof om de oorspronkelijke tint te herstellen.

Vergeet niet om je schoenen grondig schoon te maken voordat je verder gaat. Verwijder vuil en stof van je schoenen en laat ze drogen. Het vastzetten van de rubberen zool zal ook nuttig zijn. U kunt hiervoor dikke plakband gebruiken.

Gebruik een zachte borstel of een beetje watten om de kleurstof op het oppervlak van de schoen aan te brengen. Wanneer het product volledig droog is, kunt u voor het gewenste resultaat nog een laag aanbrengen. Gebruik een beschermende spray nadat het proces is voltooid. Zo fixeer je de kleurstof en voorkom je dat deze naar beneden vloeit als deze in contact komt met water.

Beter voorkomen dan genezen

Hoewel het mogelijk is om de zwarte kleur te herstellen, is het veiliger om het principe "voorkomen is beter dan genezen" te volgen.  

Onthoud dat regelmatige impregnatie en grondige reiniging van schoenen de sleutel tot succes is als u jarenlang wilt genieten van de goede staat van zwarte schoenen.