Waar komen de sneakers vandaan? De geschiedenis van de populairste sportschoenen

Rubber revolutie

Zool in sneakers - hun meest karakteristieke element - is gemaakt van rubber. Het eerste idee om dit materiaal te gebruiken voor het maken van schoenen kwam Wait Webster in 1832. Zijn idee bleek een hit te zijn, daarom heeft hij het snel gepatenteerd. De moderne oplossing werd gebruikt in sportschoenen, die gretig werden gedragen door fietsers en gebruikt werden om cricket te spelen. Het idee om echte sportschoenen te maken met een rubberen zool ontstond op het hoofd van Joseph Wiliam Foster. De oprichter van een kleine Engelse fabriek, geopend in 1890, zag het potentieel van rubber. Zijn charisma heeft kleine bedrijven herkenbaar gemaakt en het merk Reebok is tegenwoordig over de hele wereld bekend.

De geboorte van een ster

De schoenen die Foster produceerde deden niet denken aan bekende sportmodellen. De doorbraak in de geschiedenis van sneakers is 1908. In de Verenigde Staten heeft markies M. Converse besloten om een ​​paar sportschoenen voor basketbalspelers te maken. Hij ontwierp enkellange, lichte laarzen met een dikke rubberen zool. Kenmerkend, witte zelówka en de donkere bovenkant van het materiaal, plus de ster op de enkel - zo zagen de eerste All Stars-sneakers eruit. Het symbool van het merk is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Kijkend naar de schoenen, kunnen we in enkele seconden herkennen of iemand een origineel, iconisch gesprek heeft.

Weg naar de top

sportschoenen leidde tot de hoogten van populariteit Charles "Chuck" H. Taylor - basketbalster. Hij was het die de witte zolen van de wereld op de basketbalveldvloer liet zien. Hij stemde ermee in om Conversy te adverteren na een paar correcties aan te brengen aan de originele schoenen. Vervolgens ging alles heel snel. Vrienden en vrienden, en vooral Chuck's fans wilden zijn favoriete schoenen op de been hebben. De sportwereld heeft een nieuwe trend gezet, snel gevolgd door de straat. Sneakers overstroomden steden in de VS.

Sneakers in dienst van het thuisland

Het leger waardeerde het comfort en de veelzijdigheid van de sneakers. Schoenen werden een verplichte uitrusting voor soldaten in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Het bleek dat de uniforme slijtage schoeisel met een rubberen zool ook bij de burger. Sneakers favoriete legerlaarzen? Het was een perfecte en noodzakelijke aanbeveling voor het merk Converse.

Rock'n'roll - sneakers in de handen van subculturen

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren schoenen uit de hele wereld populair onder jongeren, gefascineerd door nieuwe trends in de muziek. Sneakers werd een symbool van een culturele revolutie en een belangrijk element van de flowerpower-beweging. Sindsdien zijn schoenen met een witte rubberen zool volledig geaccepteerd door muzikale sterren. In de daaropvolgende decennia richtten leden van de grootste bands en solisten ze op voor hun concerten, ontmoetingen met fans of winkelen. In Conversach in de jaren 90, onder andere Kurt Cobain en Axl Rose. Momenteel kunnen we ze zien als het idool van een tiener - Justin Bieber.

Sneakers in Polen

Sportschoenen werden geproduceerd in Polen in de jaren 1930 door Stomil. De sneakers waren het populairste schoeisel om te wandelen - vandaar hun naam: "Vagebond" is een zwerver of rover.

De geschiedenis van sneakers is buitengewoon fascinerend. Het idee om rubberzolen effectief te gebruiken ging de wereld rond en kwam vanuit Europa naar de Verenigde Staten. Sportschoeisel van het basketbalveld ging snel de verplichte uitrusting van het leger in en werd al snel het favoriete model van de sterren. Tegenwoordig kent de karakteristieke ster op de enkel de hele wereld, en Convers is een van de meest gezochte schoenen.