Cover Romantiek: jeans en schoenen!


Wie kent ze niet en wie draagt ​​ze niet? Ze zijn een icoon van de 20e eeuw: JEANS!

Wie kent ze niet en wie draagt ​​ze niet? Ze zijn een icoon van de 20e eeuw: JEANS!

De eerste denimmodellen werden in de 19e eeuw in Europa gemaakt, maar de versie die we vandaag kennen, werd in 1873 gemaakt door Jacob Davis en Levi Strauss in San Francisco, een klein stadje dat werd overspoeld door een goudkoorts. Goudzoekers hadden duurzame kleding nodig die goedkoop en comfortabel was en daarom gemakkelijk te vervaardigen. Een innovatief idee van Davis en Strauss was om de naden en zakken te verstevigen met koperen klinknagels. Interessant is dat de eerste spijkerbroeken niet werden dichtgeknoopt, maar om de taille werden vastgebonden. Het model van de hoogste kwaliteit kreeg het nummer 501 en het werd al snel de werkkleding van houthakkers, boeren en vooral cowboys. De geschiedenis van de 'arbeidersklasse' van jeans is echter slechts een opmaat voor hun grote carrière.

In de jaren vijftig werden jeans aangetrokken door rebelse Amerikaanse tieners, en het werd duidelijk beïnvloed door de sterren van het grote scherm: Marilyn Monroe (in jeans speelde ze in de film "On the Edge") en James Dean (in "Rebel Without een oorzaak"). Toen verschenen er ook spijkerblouses en andere accessoires. Het was toen dat jeans een symbool werd van jeugdmode. In de jaren zeventig werd jeans het uniform van opstandige jongeren. Bellen, lang haar en spijkertassen die hippies maakten van oude spijkerbroeken. In de jaren 90 explodeerde de populariteit van jeans! Denim kan en moet van alles zijn: broek, overhemd, jas, schoenen, tas en hoofdband. Herinner je je dat nog van Amerikaanse series? Zoveel als een haar op het hoofd! En verder? De snitten en kleuren bleven veranderen. Ze kwamen terug en gingen naar de onderkant van de kast, bellen, buizen, gewreven, met gaten, met naaiwerk, knikkers ...

Jeans verschenen in de jaren vijftig in Polen. Je kon ze alleen krijgen in exclusieve winkels - Peweks of tweedehandswinkels waar je "overtollige" kleding kon kopen. Ze kostten toen een paar maandsalarissen en waren, naast Pepsi-Cola, het meest gewilde product van jongeren. Net als in de VS werden spijkerbroeken gepopulariseerd door jonge toneel- en filmsterren.

Denim gaat echter niet alleen over broeken en overhemden. Denim heeft zich ook verspreid naar accessoires. Tot op de dag van vandaag kun je op straat mensen ontmoeten die gekleed zijn in een totale denimlook. Dit is een trend van een paar seizoenen geleden, maar dit jaar overheerst denim als accessoire voor op de benen! Wat dacht je van spijkerschoenen? 

Denim schoenen (of schoenen gemaakt van denim-achtige stoffen) kunnen gemakkelijk een vleugje nonchalance aan de outfit toevoegen of een casual look geven. Door denimballerina's met een rok te dragen, zien we er minder formeel uit, en denimsneakers met een kleurrijke broek zullen geweldig werken in alle zomer- en weekendstijlen. Hier zijn ze, heb je al een oogje? :)