Romantiek uit de covers: jeans en schoenen!

Wie kent ze niet en wie draagt ze niet? Ze zijn het icoon van de 20e eeuw: JEANS!

De eerste jeansmodellen werden in de negentiende eeuw in Europa gemaakt, maar deze versie, die we nu kennen, werd in 1873 gecreëerd door Jacob Davis en Levi Strauss in San Francisco, een klein stadje met een goudkoorts. Goudzoekers hadden duurzame kleding nodig die goedkoop en comfortabel was en daarom gemakkelijk te produceren. Het innovatieve idee van Davis en Strauss was om de naden en zakken met koperen klinknagels te versterken. Interessant is dat de eerste spijkerbroek niet was dichtgeknoopt maar aan de taille vastzat. Het model van de hoogste kwaliteit kreeg het nummer 501 en werd al snel de kleding van houthakkers, boeren en vooral cowboys. De 'werkende' geschiedenis van jeans is echter slechts een opmaat voor hun geweldige carrière.

In de jaren vijftig werd jeans gedragen door rebelse Amerikaanse tieners, en natuurlijk werd het beïnvloed door de sterren van het grote scherm: Marilyn Monroe (in jeans gespeeld in de film "On the Edge" en James Dean (in "Rebel Without a Reason"). Dat is het geval toen denimoverhemden en andere accessoires verschenen. Dat is toen jeans een symbool werd van jeugdmode. In de jaren 1970 werd jeans het uniform van rebellerende jongeren. Klokken, lang haar en denim tassen die hippies naaide van een oude spijkerbroek. In de jaren 90 explodeerde de populariteit van jeans! Jeans kunnen en moeten alles zijn: een broek, shirt, jas, schoenen, handtas en hoofdband op het haar. Kun je je dat nog herinneren van Amerikaanse tv-series? Totdat het haar stinkt! En vervolgens? De volgende cuts en kleuren waren aan het veranderen. Ze kwamen terug en liepen naar de bodem van de kast, klokken, buizen, wreef, met gaten, met vlekken, knikkers ...

In Polen verscheen jeans in de jaren vijftig. Je kon ze alleen krijgen in exclusieve winkels - Peweks of in lumpeks waar je kleding kon kopen "van de demobil". Ze kosten toen een paar maandelijkse salarissen en naast Pepsi-Cola waren ze het meest gewenste product van de jeugd. Net als in de VS werden denimbroeken gepopulariseerd door jonge podium- en filmsterren.

Maar denim bestaat niet alleen uit broeken en overhemden. Denim heeft zich ook verspreid naar add-ons. Tot op de dag van vandaag zijn mensen gekleed in een denim totale look te vinden op straat. Dit is een trend van een paar seizoenen geleden, maar dit jaar regent denim als een accessoire dat je draagt! Hoe zit het met denim schoenen?

Denimschoenen (of schoenen met denimachtige stoffen) kunnen gemakkelijk een beetje nonchalance geven of een casual look geven. Een denim ballerina rok op de rok plaatsen maakt ons minder formeel en de denim sneakers voor gekleurde broeken werken geweldig in alle zomer- en weekendoutfits. Hier zijn ze, heb je iets in je oog? :)