Hoe zijn hoge hakken in de canon van damesmode terechtgekomen?


Als we ons voorstellen hoe een mooie, zelfverzekerde en sexy vrouw eruitziet, wordt de belangrijkste plaats op de foto voor onze ogen ingenomen door hoge hakken. Hoge hakken, die volgens modehuizen niet minder dan 9 centimeter mogen zijn, zijn een wenselijk onderdeel van de dresscode in grote bedrijven geworden en een waardevol kenmerk van vrouwelijkheid tijdens het daten. Wie heeft hoge hakken uitgevonden en hoe is dit type schoeisel in de modecanon terechtgekomen?

Van Egyptische slagers, via de Mongoolse steppen, tot het Medici-landhuis

Hoge hakken werden uitgevonden door de Egyptenaren. De slagers wilden hun gewaad niet vuil maken, dus droegen ze speciaal schoeisel om contact met het bloed op de vloer te vermijden. De bruikbaarheid van hoge hakken werd ook gewaardeerd door de Mongolen - paardrijmeesters. In de dertiende eeuw pasten verhoogde schoenen met een hak goed in de stijgbeugels en lieten ze zelfs tijdens geavanceerde manoeuvres in het zadel blijven. De eerste vermelding van hoge hakken die bedoeld waren om een ​​dame lengte te geven en haar er mooi uit te laten zien, komt van het Medici-hof. Catherine de Medici droeg schoenen met hoge hakken tijdens haar huwelijk met de prins van Orleans, Henry de Valois. Het was het begin van een echte moderevolutie, en Franse aristocraten pikten de nieuwe trend snel op en het hof was gevuld met dames met hakken. Hoge hakken in Franse stijl moesten een rode zool en een hak hebben, en een smaakvolle gouden gesp aan de voorkant. De staatsgreep in Frankrijk in 1798 onderdrukte met succes de mode voor aristocratisch schoeisel.

Gemaakt in de VS, natuurkunde en lichte manieren en een modecreatie van Christian Dior

Schoenen met hoge hakken werden bijna 100 jaar vergeten. Pas in 1888 werd in de Verenigde Staten de eerste schoenenfabriek met een platform opgericht. De echte doorbraak kwam toen de natuurkunde zich bij de constructie van damesschoenen voegde. De natuurkundige Olbrecht Kliczka, die tegenwoordig wordt beschouwd als de vader van hoge hakken, werkte aan de vorm en vorm van de hoge hakken. De prototypes waren niet het meest comfortabel om te dragen, maar ze kregen al snel de goedkeuring van de dames van lichte manieren. Pas in 1947 kwamen hoge hakken weer in de salons. Dit werd gedaan door Christian Dior - een modeontwerper die een wereldberoemde tekening publiceerde van een vrouw in een wit jasje, uitlopende rok, afgeknotte hoed en hoge hakken.

De schoenmaker aller tijden en de seksuele revolutie

Roger Vivera, een buitengewoon getalenteerde schoenmaker, werkte voor het modehuis Dior. Hij was het die het ontwerp en de productie van schoenen op zich nam vanuit de visie van Christian Dior. Uit zijn hand kwam de aiguille-bon - de eerste schoenen met een naaldhak die was versterkt met staal zodat hij niet zou breken tijdens het lopen. Eerst trokken de vrouwen aan hakken voor lange jurken en rokken. De ronde neus van de schoen, die van onder de plooien van de stof flitste, maakte de mannelijke zintuigen rood. Dertien jaar gingen voorbij vanaf het project van Dior tot het uitbreken van de morele revolutie. De wereld ontdekte de mooie en verleidelijke Marylin Monroe, die dol was op hoge hakken. Even later betrad Twiggy de modescene - de eigenaar van mooie benen, die de ontwerpers besloten te laten zien in een minirok en hoge hakkenset. Zo zijn hoge hakken en slanke, naakte vrouwelijke benen een symbool geworden van sexappeal en zelfvertrouwen. De wereld werd gek van deze schoenen, en hoe korter de rokken werden, hoe hoger de hakken ermee werden gedragen.

Momenteel behoren hoge hakken ook tot de meest gekozen damesschoenen, die miljoenen vrouwen over de hele wereld charme en zelfvertrouwen geven. Ze passen perfect bij een pantalon met plooien, een kokerrok of een uitlopende jurk in de stijl van de jaren 50. In de KeeShoes online store zijn prachtige stiletto's in verschillende kleuren verkrijgbaar.